Banjaluka

Formirano Udruženje "7. februar 1942. godine"

  • 03.02.2019. 16:48

U Banjaluci je danas formirano Udruženje "7. februar 1942. godine" koje će se baviti prikupljanjem dokumentacije o ustaškom zločinu nad Srbima u selima Drakulić, Šargovac i rudniku Rekovac u Drugom svjetskom ratu kako bi bio napravljen dokumentarno-muzejski prostor.

Na Osnivačkoj skupštini za predsjednika ovog udruženja izabran je Nebojša Pantić iz Banjaluke, a za predsjednika Skupštine udruženja Nedeljko Mitrović.

On kaže da je Udruženje formirano na dan kada se obilježava 77 godina od ustaškog pokolja Srba u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

"Osnovni cilj udruženja je da nikad ne budu zaboravljene žrtve stravičnog ustaškog zločina na ovom području, te da se bavi prikupljanjem dokumentacije i pravljenjem spiskova žrtava kako bi se napravio dokumentarno-muzejski prostor", rekao je Mitrović za Srnu.

Mitrović je istakao da ovo udruženje ima u planu i postavljanje spomen-ploča na grobnicama gdje su šezdesetih godina prošlog vijeka ekshumirani posmrtni ostaci ustaških žrtava i preneseni kod spomenika u Drakuliću.

On je dodao da je puni naziv Udruženje potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godine".

U banjalučkom naselju Drakulić danas je obilježeno 77 godina od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a tim povodom lužena je liturgija i parastos, te položeni vijenci na spomenik žrtvama.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Pod komandom Josipa Mišlova i petrićevačkog župnika fra Vjekoslava Filipovića iz garde Ante Pavelića, takozvanog "Tjelesnog zdruga", ustaše su ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama i noževima.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u Drakuliću.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program