Granična policija

Galić: Ilegalne migracije biće dugo u fokusu cijelog društva

  • 06.06.2019. 13:28

Problem ilegalnih migracija, koji je globalan i ne može se posmatrati izolovano, dugo će biti u fokusu cijelog društva u BiH, izjavio je danas u Sarajevu direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

"Bez saradnje na svim nivoima vlasti u BiH, kao i saradnje sa susjedima i u regionu, a posebno bez saradnje sa EU, nećemo moći adekvatno odgovoriti ovom izazovu", rekao je Galić na obilježavanju Dana i 19 godina postojanja Granične policije. 

On je rekao da Granična policija, sa postojećim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetom, pokušava sanirati samo posljedice problema ilegalnih migracija, a da ih nije prouzrokovala, te dodao da ovaj problem zahtijeva angažovanje cijele društvene zajednice u BiH, ali i međunarodnih organizacija. 

Prema Galićevim riječima, za rješavanje ovog problema potrebna su i dodatna finansijska sredstva, sa čijim nedostatkom se Granična policija suočava od početka svog rada, i to za nabavku sofisticirane specijalističke opreme, a naročito ispomoć u ljudstvu drugih policijskih tijela u BiH. 

Direktor Granične policije rekao je da je ova organizacija izrasla u prepoznatljivu agenciju, ne samo u BiH već i šire, dodavši da je organizacioni i funkcionalno stabilnija, bez obzira na sve teškoće u radu, te efikasnija u izvršavanju zadataka. 

"Trenutno nedostaje više od 400 zaposlenih, a u toku su završni ljekarski pregledi i bezbjednosne provjere, na osnovu kojih će 100 novih kadeta početi sa školovanjem, ali na godišnjem nivou skoro isti broj službenika Granične policije ode u penziju", naglasio je Galić. 

On je rekao da nije zadovoljan infrastrukturom na graničnim prelazima, kao i uslovima u kojima rade policijski službenici Granične policije, te dodao da se od njih uvijek očekuje da rade profesionalno, zakonito, predano i požrtvovano. 

Galić je naveo da je Granična policija uvijek pokazivala spremnost da sarađuje sa svim institucijama u BiH, što i čini, ali i na međunarodnom i regionalnom nivou. 

On je istakao da od pripadnika Granične policije očekuje jaču borbu u otkrivanju i suzbijanju korupcije na granici, te im čestitao današnji dan, posebno onima kojima su uručena priznanja za poseban doprinos u radu. 

Obilježavanju Dana Granične policije prisustvovali su zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mijo Krešić, glavni tužilac BiH Gordana Tadić, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, kao i predstavnici Ministarstva bezbjednosti, nezavisnih i nadzornih tijela, entitetskih i kantonalnih, te drugih policijskih agencija u BiH.
 

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program