Policijske agencije na nogama

Migrantska kriza opet u fokusu: BiH uskoro sarađuje sa Fronteksom

  • Izvor: ATV
  • 01.11.2023. 19:36

Zabrinjavajuće izjave federalnih vlasti o krivičnim djelima, ilegalnom naoružanju migranata, te otmicama i silovanjima u fokus su vratile migrantsku krizu i na noge digle sve policijske agencije u BiH.

Kao jedno od rješenja, do kraja godine na pomolu bi mogla biti i dugo očekivana saradnja BiH sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu.

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić za ATV otkriva posebne uslove pod kojima bi BiH sarađivala sa Fronteksom. 

"Takođe smo tražili da uz pripadnike Fronteksa obavezno budu pripadnici Granične policije i pripadnici entitetskih MUP-ova, prije svega MUP-a Republike Srpske, jer u svojoj odgovornosti ima veliku graničnu oblast. Da oni prihvate različitosti koje imamo u BiH, njenu ustavnu strukturu, njen ustavni poredak, da te zahtjeve koje smo mi predočili i koje će naš pregovarački tim predočiti da budu prihvatljivi za drugu stranu", kaže Nešić.

Tokom ove godine zabilježeno je svega 709 ilegalnih migranata na teritoriji Srpske. MUP Srpske uspješno vlada migrantskom krizom i neće dozvoliti da se ona prelije na njenu teritoriju, jasan je ministar Siniša Karan.

Veliki broj policajaca Srpske pomaže i Graničnoj policiji, a jasno je, kaže Karan, da će MUP Srpske ostati neprikosnoven i u saradnji sa Fronteksom.

"Dakle, da imamo punu svoju autonomiju i u jednom takvom djelovanju. Naravno ono što jeste problem u Bosni i Hercegovini imamo radikalne politike i ideologije koje mogu pospješiti da se ta globalna kriza prenese i u Bosni i Hercegovini zato što će radikalnim izjavama pospješiti neke ekstremne grupacije da smatraju da je BiH sigurno utočište", rekao je Karan.

Bezbjednjaci podržavaju jačanje granica na svim nivoima, ali upozoravaju da intervencije Fronteksa nisu ganarncija da će državna granica biti u potpunosti obezbijeđena.

"Veliko je pitanje koliko se može pouzdati u djelovanje jedne takve organizacije koja je u isključivom privatnom vlasništvu. Ono na šta se BiH treba usredsrediti je više poklanjanja pažnje vlastitim kapacitetima i ljudskim i materijalnim", kaže Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

BiH jedina izvan Еvropske unije nema potpisan operativni sporazum sa Fronteksom. Brisel je do sada je uložio oko 20 miliona evra u rješavanje migrantske krize u BiH. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+) (R)

    ''''''''''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Еmisija: Naša Srpska (R)

    ''Еmisija 'Naša Srpska' donose aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina