Полицијске агенције на ногама

Мигрантска криза опет у фокусу: БиХ ускоро сарађује са Фронтексом

  • Извор: АТВ
  • 01.11.2023. 19:36

Забрињавајуће изјаве федералних власти о кривичним дјелима, илегалном наоружању миграната, те отмицама и силовањима у фокус су вратиле мигрантску кризу и на ноге дигле све полицијске агенције у БиХ.

Као једно од рјешења, до краја године на помолу би могла бити и дуго очекивана сарадња БиХ са Агенцијом за европску граничну и обалну стражу.

Министар безбједности Ненад Нешић за АТВ открива посебне услове под којима би БиХ сарађивала са Фронтексом. 

"Такође смо тражили да уз припаднике Фронтекса обавезно буду припадници Граничне полиције и припадници ентитетских МУП-ова, прије свега МУП-а Републике Српске, јер у својој одговорности има велику граничну област. Да они прихвате различитости које имамо у БиХ, њену уставну структуру, њен уставни поредак, да те захтјеве које смо ми предочили и које ће наш преговарачки тим предочити да буду прихватљиви за другу страну", каже Нешић.

Током ове године забиљежено је свега 709 илегалних миграната на територији Српске. МУП Српске успјешно влада мигрантском кризом и неће дозволити да се она прелије на њену територију, јасан је министар Синиша Каран.

Велики број полицајаца Српске помаже и Граничној полицији, а јасно је, каже Каран, да ће МУП Српске остати неприкосновен и у сарадњи са Фронтексом.

"Дакле, да имамо пуну своју аутономију и у једном таквом дјеловању. Наравно оно што јесте проблем у Босни и Херцеговини имамо радикалне политике и идеологије које могу поспјешити да се та глобална криза пренесе и у Босни и Херцеговини зато што ће радикалним изјавама поспјешити неке екстремне групације да сматрају да је БиХ сигурно уточиште", рекао је Каран.

Безбједњаци подржавају јачање граница на свим нивоима, али упозоравају да интервенције Фронтекса нису ганарнција да ће државна граница бити у потпуности обезбијеђена.

"Велико је питање колико се може поуздати у дјеловање једне такве организације која је у искључивом приватном власништву. Оно на шта се БиХ треба усредсредити је више поклањања пажње властитим капацитетима и људским и материјалним", каже Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту.

БиХ једина изван Европске уније нема потписан оперативни споразум са Фронтексом. Брисел је до сада је уложио око 20 милиона евра у рјешавање мигрантске кризе у БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина