Spasavanje savezničkih pilota

Godišnjica operacije Halijard

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2023. 19:08

U Boljaniću su nakon višedecenijskog ćutanja četvrti put oživjeli sjećanje na akciju spasavanja savezničkih pilota "Halijard".

Hrabri podvig mještana njegovog sela ne blijedi u sjećanju Vaskrsije Jankovića. Kao dječak je upamtio kako su piloti bili smješteni po kućama, a domaćini odvajali od usta da njih nahrane. 

"Oni da su ovdje jako lijepo proživjeli da se narod patio gladovao a njima obezbjeđivao da imaju sve to mi je najzanimljivije, a onako su mi zanimljivi oni bili s obzirom da su dosta šetali", kaže Vasksija Janković.

Nije im, kažu ponosni potomci učesnika akcije, bilo lako. U okruženju i okolnostima koje su bile, trebalo je osmisliti i organzovati akciju. 

"Koliko im je bilo teško govori činienica da je ovo bila duboka neprijateljska teritorija ovo je bila okupirana zemlja od strane nacističke Njemačke koja je bila jako okrutna prema Srbima" kaže Darko Despotović, unuk Cvijetina Todića.

U najvećoj operacija spasavanja izvan linija fronta tokom II svjetskog rata u Boljaniću je spaseno 60 pilota. Iako je srpski narod spasavao njihove ljude, predstavnika američke i britanske vlade i ambasade danas nije bilo u Boljaniićiu. To kako je poručio predjsednik Srpske, govori o njima.

"U isto vrijeme oni koje oni danas podržavaju u to vrijeme kad se desilo da se palo na prosotrima muslimanskim i hrvatskim ti piloti su bili pogubljeni i predati njemačkim vlastima i to nas razlikuje i onda  razlikuje se i danas, ali ovaj ambasador Marfi u Sarajevu on to ne razumije", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.  

Osim u Boljaniću piloti su spsavani i u Pranjanima u Srbiji. Zajedničko obilježavanje tog istorijskog događaja  govori o bliskosti i podvigu srpskog naroda, poruka je iz Srbije. 

"Srbja i Republika Srpska stoje zajedno i sjećaju se običnog naroda koji je pružio pomoć saveznicma sa kojima je zajedno vodio borbu protiv sila fašizma kome je i danas ponos našeg imena i našeg roda", kaže Maja Gojković, izaslanik predsjednika Srbije.

Srpske hrabrosti i žrve svjesni su i u fondaciji Halijard. Čast im je kažu da se sjećaju te prošlosti.

"Ovo je priča o časti hrabrosti i žrtvi ovo nije samo nevjervatna priča o vojnoj istoriji ovo je priča o spsavaju preko 500 američkih vazduhoplovaca  i saveznika", rekao je Džon Kapelo, predsjednik Fondacije Halijard.

Operacija Halijard ili Vazdušni most trajala je od maja 1944 do februara 1945. godine. Aerodrom  u Boljaniću, sa koga je u tri navrata spaseno 60 pilota, sagrađen je za svega desetak dana. Pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića, u Srbiji su spasili više od 500 pilota, a u Boljaniću 60 savezničkih avijatičara.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: