Спасавање савезничких пилота

Годишњица операције Халијард

  • Извор: АТВ
  • 03.10.2023. 19:08

У Бољанићу су након вишедеценијског ћутања четврти пут оживјели сјећање на акцију спасавања савезничких пилота "Халијард".

Храбри подвиг мјештана његовог села не блиједи у сјећању Васкрсије Јанковића. Као дјечак је упамтио како су пилоти били смјештени по кућама, а домаћини одвајали од уста да њих нахране. 

"Они да су овдје јако лијепо проживјели да се народ патио гладовао а њима обезбјеђивао да имају све то ми је најзанимљивије, а онако су ми занимљиви они били с обзиром да су доста шетали", каже Васксија Јанковић.

Није им, кажу поносни потомци учесника акције, било лако. У окружењу и околностима које су биле, требало је осмислити и органзовати акцију. 

"Колико им је било тешко говори чиниеница да је ово била дубока непријатељска територија ово је била окупирана земља од стране нацистичке Њемачке која је била јако окрутна према Србима" каже Дарко Деспотовић, унук Цвијетина Тодића.

У највећој операција спасавања изван линија фронта током ИИ свјетског рата у Бољанићу је спасено 60 пилота. Иако је српски народ спасавао њихове људе, представника америчке и британске владе и амбасаде данас није било у Бољаниићиу. То како је поручио предјседник Српске, говори о њима.

"У исто вријеме они које они данас подржавају у то вријеме кад се десило да се пало на просотрима муслиманским и хрватским ти пилоти су били погубљени и предати њемачким властима и то нас разликује и онда  разликује се и данас, али овај амбасадор Марфи у Сарајеву он то не разумије", каже Милорад Додик, предсједник Републике Српске.  

Осим у Бољанићу пилоти су спсавани и у Прањанима у Србији. Заједничко обиљежавање тог историјског догађаја  говори о блискости и подвигу српског народа, порука је из Србије. 

"Србја и Република Српска стоје заједно и сјећају се обичног народа који је пружио помоћ савезницма са којима је заједно водио борбу против сила фашизма коме је и данас понос нашег имена и нашег рода", каже Маја Гојковић, изасланик предсједника Србије.

Српске храбрости и жрве свјесни су и у фондацији Халијард. Част им је кажу да се сјећају те прошлости.

"Ово је прича о части храбрости и жртви ово није само невјерватна прича о војној историји ово је прича о спсавају преко 500 америчких ваздухопловаца  и савезника", рекао је Џон Капело, предсједник Фондације Халијард.

Операција Халијард или Ваздушни мост трајала је од маја 1944 до фебруара 1945. године. Аеродром  у Бољанићу, са кога је у три наврата спасено 60 пилота, саграђен је за свега десетак дана. Припадници Југословенске војске у отаџбини, под командом генерала Драгољуба Михаиловића, у Србији су спасили више од 500 пилота, а у Бољанићу 60 савезничких авијатичара.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм