Načelnik Klinike za onkologiju

Gojkovićeva za ATV objasnila proceduru davanja matičnih ćelija

  • Izvor: ATV
  • 18.12.2023. 09:39

Doktor Zdenka Gojković, načelnik Klinike za onkologiju UKC-a Republike Srpske, pozdravila je akciju „S ljubavlju hrabrim srcima“ koja ova godine ima za cilj uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija i osnivanje Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva.

Doktorica Gojković je, gostujući u ATV jutru, istakla da je u posljednjoj deceniji došlo mnogo novih, inovativnih lijekova u području onkologije, ali i dijagnostičkih procedura. 

„Sama HLA tipizacija je kod nas bila jedna vrsta paradigme, ne može se to kod nas raditi, to je rezervisano za posebne centre i slično. Međutim, ovim pokazujemo da Republika Srpska, UKC Republike Srpske je u stanju da pomjeri tu paradigmu, da Klinički centar Srpske dokazuje da je jedan centar izvrsnosti koji se svaki godine poboljšava, pomjera za korak, poboljšavamo kvalitet zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj“, izjavila je Gojkovićeva za ATV.

Kako je objasnila, HLA zapravo znači humani leukocitni antigen, to je u stvari jedna proteinska molekula koja se nalazi na površini ćelija. Ona je kodirana svojim određenim genima koja se nalazi na DNK i prenosi se sa generacije na generaciju. 

„Dakle, dijete dobija pola od jednog roditelja, pola od drugog. Iz tog razloga, braća i sestre od istih roditelja imaju visoku mogućnost da imaju podudarne HLA i mogu biti adekvatni donori za druge. Međutim, postoji mogućnost da sam pacijent može biti sebi donor“, objasnila je ona.

Kako je to moguće i kako teče sama procedura davanja matičnih ćelija, doktorica Gojković je objasnila u ATV jutru, a gostovanje možete pogledati u video prilogu.


Podsjetimo, humanitarno veče „S ljubavlju hrabrim srcima“ održaće se 28. decembra, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Podršku ovoj humanoj akciji možete dati i vi pozivom na broj 1411, prilikom čega darujete 1 KM. Broj je otvoren od 15. do 31. decembra. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:55 Еmisija: Tet a tet sa Tatjanom Trninić (R)

    Vrata sastanaka u četiri oka otvaramo samo zbog vas!

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.