Начелник Клинике за онкологију

Гојковићева за АТВ објаснила процедуру давања матичних ћелија

  • Извор: АТВ
  • 18.12.2023. 09:39

Доктор Зденка Гојковић, начелник Клинике за онкологију УКЦ-а Републике Српске, поздравила је акцију „С љубављу храбрим срцима“ која ова године има за циљ успостављање Регистра добровољних давалаца матичних ћелија и оснивање Лабораторије за ХЛА типизацију ткива.

Докторица Гојковић је, гостујући у АТВ јутру, истакла да је у посљедњој деценији дошло много нових, иновативних лијекова у подручју онкологије, али и дијагностичких процедура. 

„Сама ХЛА типизација је код нас била једна врста парадигме, не може се то код нас радити, то је резервисано за посебне центре и слично. Међутим, овим показујемо да Република Српска, УКЦ Републике Српске је у стању да помјери ту парадигму, да Клинички центар Српске доказује да је један центар изврсности који се сваки године побољшава, помјера за корак, побољшавамо квалитет здравствене заштите у Републици Српској“, изјавила је Гојковићева за АТВ.

Како је објаснила, ХЛА заправо значи хумани леукоцитни антиген, то је у ствари једна протеинска молекула која се налази на површини ћелија. Она је кодирана својим одређеним генима која се налази на ДНК и преноси се са генерације на генерацију. 

„Дакле, дијете добија пола од једног родитеља, пола од другог. Из тог разлога, браћа и сестре од истих родитеља имају високу могућност да имају подударне ХЛА и могу бити адекватни донори за друге. Међутим, постоји могућност да сам пацијент може бити себи донор“, објаснила је она.

Како је то могуће и како тече сама процедура давања матичних ћелија, докторица Гојковић је објаснила у АТВ јутру, а гостовање можете погледати у видео прилогу.


Подсјетимо, хуманитарно вече „С љубављу храбрим срцима“ одржаће се 28. децембра, под високим покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Подршку овој хуманој акцији можете дати и ви позивом на број 1411, приликом чега дарујете 1 КМ. Број је отворен од 15. до 31. децембра. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок