Od danas

Humanitarni broj 1416 za obnovu pravoslavnog hrama u Dalmaciji

  • Izvor: SRNA
  • 01.01.2022. 10:48

Pozivom na "M:tel" humanitarni broj 1416 građani od danas mogu darovati jednu KM za nastavak izgradnje Hrama arhangela Mihaila i parohijskog doma u srpskom selu Otišić u Dalmaciji.

Iz Udruženja mladih "Bastašica" iz Drvara, koje je pokrenulo ovu akciju, istakli su da se obnova realizuje uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima.

- Obnavljanjem pravoslavnih manastira i hramova u Dalmaciji mi šaljemo poruku da smo vijekovima bili tu, da ostajemo i da nismo zaboravili pretke - naveli su iz Udruženja.

Pokretači obnove dalmatinske svetinje su na radnom sastanku u Novom Sadu, u razgovoru sa direktorom Fonda za izbjegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duškom Ćutilom, dogovorili da na Sajmu zavičaja u Novom Sadu polovinom februara bude predstavljena akcija obnove Hrama i parohijskog doma u Otišiću.

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve i parohija Vrlička pozvali su sve ljude dobre volje da pomognu započetu obnovu Hrama Svetog arhangela Mihaila iz 1889. godine u srpskom selu Otišić u Dalmaciji.

Sredstva za obnovu parohijskog doma i nastavak radova na ovom hramu mogu uplatiti na devizni račun sa naznakom "za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću".

Vlasnik računa je SPC u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SWIFT: ESBCHR22.

Selo Otišić koje je nekada imalo više od 1.000 stanovnika, danas je skoro pusto i zaboravljeno, bez električne energije, vode i puta. Selo se nalazi između Sinja i Vrlike.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program