Uskoro izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti

I ove godine: Lica sa invaliditetom od 80 do 100 odsto imaće pravo na ličnu invalidninu

  • 09.02.2019. 20:09

Lica sa invaliditetom od 80 do 100 odsto nastalim do osamnaeste godine, i ove godine imaće pravo na ličnu invalidninu od 100 KM mjesečno - tako je odlučila Vlada Republike Srpske. 

Za te potrebe u budžetu je izdvojeno četiri miliona maraka, a za sada je sve regulisano Odlukom. Plan ministarstva zdravlja je da do sredine godine, sve bude jasno definisano u Zakonu.

"Vlada je sada donijela stav da je potrebno ići u izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti i da na neki način ovo pravo koje je kao takvo stečeno uvedemo kao stalnu praksu i da nemamo potrebe više za donošenjem pojedinačnih odluka koje bi se produžavale u smislu davanja ovog prava, tako da i korisnici ovog prava nemaju bojazni i da znaju da će ih to slijedovati", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Ministar zdravlja naglašava da oni koji već primaju naknadu, ne treba opet da se prijavljuju. Za sada, ličnu invalidninu prima oko 4.000 lica u Republici Srpskoj, a oni koji se još nisu prijavili, a ispunjavaju uslove, to mogu preko Centra za socijalni rad. U banjalučkoj organizaciji slijepih kažu da je svaka pomoć dobro došla, a posebno im znači što će sve biti regulisano zakonom.

"Svima nam znači povećanje ili uvođenje novog prava lične invalidnine za lica sa invaliditetom od 80 do 100 odsto i očekujemo i nadamo se da će ta odluka u narednom periodu da se revidira u obimu i u zahtjevu koji smo mi prvobitno tražili", ističe Radomir Radanović, Gradska organizacija slijepih Banjaluka.

Predlagali su u Udruženju da naknada iznosi 50 odsto od minimalca u Srpskoj i da do nje mogu da dođu i oni kojima je invaliditet nastupio i poslije osamnaeste godine. Za sada neće biti promjena, odgovara ministar, ali uvjerava da je otvoren za saradnju i prijedloge.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:45 Serija: Ko te šiša (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.