Vlada Republike Srpske

Usvojena Strategija socijalne zaštite Republike Srpske za 2023–2029.

  • Izvor: ATV
  • 07.12.2023. 14:16

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Strategiju socijalne zaštite Republike Srpske za period 2023–2029. godine, koja predstavlja ključni strateško-planski dokument kojim se usmjerava razvoj sistema socijalne zaštite u njegova tri najvažnija aspekta, socijalnoj, dječijoj i porodično-pravnoj zaštiti.

Opredjeljenje Vlade Republike Srpske, kako su naveli, bilo je da se pristupi izradi strateškog dokumenta koji će predstavljati osnovu za proaktivno i odgovorno upravljanje cjelokupnim sistemom socijalne zaštite u narednom sedmogodišnjem periodu. 

„Ovo je prva Strategija socijalne zaštite Republike Srpske, a predstavlja napor institucija i ustanova sistema socijalne zaštite da, realizacijom aktivnosti proizašlih iz strateških ciljeva, koordinisano i sistemski rade na razvoju i unapređenju kvaliteta usluga u oblasti socijalne, dječije i porodično-pravne zaštite, te time doprinesu i razvoju Republike Srpske. Jedan od osnovnih zadataka Strategije, odnosno resornog ministarstva i ustanova socijalne zaštite, kao glavnih nosilaca aktivnosti, jeste podizanje kvaliteta pružanja usluga“, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske nakon sjednice.

Preminuo bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Preminuo bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Ovim dokumentom definisana su tri strateška cilja, odnosno ono što se želi postići u periodu važenja strateškog dokumenta, a oni su omogućiti razvoj novih i unapređenje kvaliteta postojećih usluga uz bolje ciljanje potreba korisnika u sistemu socijalne zaštite, stalno unapređivati sistem dječije i porodično-pravne zaštite sa fokusom na razvoj preventivnih mjera podrške te povećati stepen izgrađenosti kapaciteta u socijalnoj, dječijoj i porodično-pravnoj zaštiti i jačati mehanizme međusektorske podrške i saradnje. 

Proces izrade Strategije odvijao se u fazama: 1) izrada strateške platforme, 2) određivanje prioriteta i mjera, 3) identifikacija ključnih strateških projekata, 4) utvrđivanje unutrašnje i međusobne usklađenosti strateškog dokumenta, 5) izrada okvirnog finansijskog plana za sprovođenje strateškog dokumenta, 6) izrada okvira za sprovođenje, praćenje, izvještavanje i vrednovanje strateškog dokumenta i 7) sprovođenje procesa konsultacija o strateškom dokumentu. 

Еvo kada penzioneri u Srpskoj dobijaju penzije

Еvo kada penzioneri u Srpskoj dobijaju penzije

Kao rezultat prve faze u izradi ovog strateškog dokumenta pripremljena je strateška platforma, koja obuhvata situacionu analizu sa SWOT analizom i strateškim fokusima, te viziju i strateške ciljeve razvoja sa odgovarajućim indikatorima. Nakon izrade strateške platforme definisani su prioriteti, te razrađene mjere i ključni strateški projekti za naredni period. 

„Cjelokupan proces izrade Strategije pratio je širok konsultativni postupak koji je podrazumijevao informisanje i uključivanje zainteresovanih strana kroz organizovanje okruglih stolova, fokus grupa i elektronsku komunikaciju sa predstavnicima korisničkih udruženja, ustanova socijalne zaštite, stručnim radnicima, udruženjima stručnih radnika, kao i uvid javnosti u sadržaj strateške platforme i nacrta strateškog dokumenta putem internet portala Vlade Republike Srpske“, napominju iz Vlade.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:50 Centar dana

    ''Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

    '''Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    ''Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti?Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

  • 21:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.