UKC Srpske

Kako da donirate mlijeko Banci humanog mlijeka u Banjaluci

  • Izvor: ATV
  • 20.02.2024. 12:29

Sve manje majki u posljednje vrijeme donira prijeko potrebno mlijeko koje se sakuplja u Banci humanog mlijeka u UKC-u Republike Srpske u Banjaluci i dalje prosljeđuje malim herojima, bolesnoj i prijevremeno rođenoj djeci.

Prim. dr Biljana Suzić, pedijatar, subspecijalista ishrane sa Klinike za dječje bolesti UKC Republike Srpske za ATV kaže da je majčino mlijeko najoptimalnija moguća hrana.

- Majčino mlijeko je najoptimalnija moguća hrana. Pošto su novorođenčad, odnosno dojenčad, osjetljivi i izloženi su mnogim rizicima, to mlijeko je posebno, jer ima kako nutritivnu tako i odbrambenu vrijednost. Zato to dijete koje je osjetljivo, štitimo majčinim mlijekom - kaže Suzićeva te dodaje:

- Alternativa majčinom mlijeku je donirano majčino mlijeko koje se inače pasterizuje, i takvo je pokazalo bolje benefite na razvoj kod novorođene djece - naglašava ona.

Jelena Glišić, majka prijevremeno rođenog djeteta kaže da potencijalni donori nisu dovoljno edukovani o ovoj temi.

- Te 2013. godine, u martu mjesecu, došlo je do prijevremenog poroda u 25. nedjelji rođen je Viktor sa 770 grama. Naša borba u bolnici trajala je 77 dana. Ja sam imam i više mlijeko, nego što je to bilo potrebno za Viktora tako da sam donirala i ostalim bebicama koje su se nalazile na Odjeljenju. Međutim, te 2013. godine bio je vrlo težak period jer ljudi nisu bili edukovani, prije svega ja, nisam znala kakve to prednosti donosi i šta to znači. Tu je najveći problem edukacija i dan danas. Majke koje imaju viška mlijeka, pozivam da spasu nečiji život. Zanemarite predrasude, vjerujte ljekarima, instituciji i sebi. Spasite nečiji život - kaže Jelena, te nastavlja:

- U toj grupi bebica, koje su bile u naše dvije sobe ja sam bila jedina koja je imala viška mlijeka - dodala je Jelena Glišić.

Ko može biti donor?

- Donor može biti majka čije je dojenče uzrasta do 12 mjeseci i čije dojenče dobro napreduje u tjelesnoj težini. Mi ne možemo uzimati od majke čije dijete ne napreduje. Donor mogu da budu majke koje nemaju infekcije, koje ne koriste narkotike, duvan, koje nisu vegani, majke koje uzimaju određen tablete. Ko želi da donira mlijeko, mora da uzme uputnicu porodičnog ljekara, a onda dolaze nama na testiranje - dodaje Suzić.

S obzirom na to da ovaj humani čin može spasiti dječiji život, neophodno je da majke, koje ispunjavaju uslove, na ovaj način pomognu bebama da izbore bitke za život.

Da im se posljednjih sedmica ne javljaju nove majke koje su voljne da budu donori humanog mlijeka, potvrđuje i Biljana Suzić.

- Došlo je do smanjivanja interesa ili do nedostatka informacija. Trenutno imamo samo tri majke donora, a imali smo više. Imamo solidne zalihe za prioritetne grupe. Zabrinjavajuće je što se u posljednje vrijeme nije javilo mnogo donora - ističe Suzićeva.

Pratite nas i putem Vibera