УКЦ Српске

Како да донирате млијеко Банци хуманог млијека у Бањалуци

  • Извор: АТВ
  • 20.02.2024. 12:29

Све мање мајки у посљедње вријеме донира пријеко потребно млијеко које се сакупља у Банци хуманог млијека у УКЦ-у Републике Српске у Бањалуци и даље просљеђује малим херојима, болесној и пријевремено рођеној дјеци.

Прим. др Биљана Сузић, педијатар, субспецијалиста исхране са Клинике за дјечје болести УКЦ Републике Српске за АТВ каже да је мајчино млијеко најоптималнија могућа храна.

- Мајчино млијеко је најоптималнија могућа храна. Пошто су новорођенчад, односно дојенчад, осјетљиви и изложени су многим ризицима, то млијеко је посебно, јер има како нутритивну тако и одбрамбену вриједност. Зато то дијете које је осјетљиво, штитимо мајчиним млијеком - каже Сузићева те додаје:

- Алтернатива мајчином млијеку је донирано мајчино млијеко које се иначе пастеризује, и такво је показало боље бенефите на развој код новорођене дјеце - наглашава она.

Јелена Глишић, мајка пријевремено рођеног дјетета каже да потенцијални донори нису довољно едуковани о овој теми.

- Те 2013. године, у марту мјесецу, дошло је до пријевременог порода у 25. недјељи рођен је Виктор са 770 грама. Наша борба у болници трајала је 77 дана. Ја сам имам и више млијеко, него што је то било потребно за Виктора тако да сам донирала и осталим бебицама које су се налазиле на Одјељењу. Међутим, те 2013. године био је врло тежак период јер људи нису били едуковани, прије свега ја, нисам знала какве то предности доноси и шта то значи. Ту је највећи проблем едукација и дан данас. Мајке које имају вишка млијека, позивам да спасу нечији живот. Занемарите предрасуде, вјерујте љекарима, институцији и себи. Спасите нечији живот - каже Јелена, те наставља:

- У тој групи бебица, које су биле у наше двије собе ја сам била једина која је имала вишка млијека - додала је Јелена Глишић.

Ко може бити донор?

- Донор може бити мајка чије је дојенче узраста до 12 мјесеци и чије дојенче добро напредује у тјелесној тежини. Ми не можемо узимати од мајке чије дијете не напредује. Донор могу да буду мајке које немају инфекције, које не користе наркотике, дуван, које нису вегани, мајке које узимају одређен таблете. Ко жели да донира млијеко, мора да узме упутницу породичног љекара, а онда долазе нама на тестирање - додаје Сузић.

С обзиром на то да овај хумани чин може спасити дјечији живот, неопходно је да мајке, које испуњавају услове, на овај начин помогну бебама да изборе битке за живот.

Да им се посљедњих седмица не јављају нове мајке које су вољне да буду донори хуманог млијека, потврђује и Биљана Сузић.

- Дошло је до смањивања интереса или до недостатка информација. Тренутно имамо само три мајке донора, а имали смо више. Имамо солидне залихе за приоритетне групе. Забрињавајуће је што се у посљедње вријеме није јавило много донора - истиче Сузићева.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.