Budite oprezni

Kako se zaštiti od prevara prilikom onlajn kupovine?

  • Izvor: ATV
  • 23.04.2024. 07:06

Vaša pošiljka ne može biti isporučena jer nedostaje kućni broj. Kliknite na link i ažurirajte vaše podatke. A kada kliknete, vjerovatno ćete biti upecani u prevaru zvanu fišing koja vam krade vaš novac sa bankovne kartice.

Nikola Radivojac iz Banjaluke je na ovaj način mogao biti prevaren, ali na svu sreću, na vrijeme je shvatio o čemu se radi i ugasio svoj bankovni račun nakon što je upisao podatke. 

- Ja sam imao nekoliko situacija gdje sam dobijao poruke preko društvenih mreža, gdje se javi neki profil i ponudi mi saradnju oko nekog posla. Traže lične podatke i informacije, pa to koriste za neke druge stvari - kaže Nikola Radivojac.

Građani su upoznati sa internet prevarama, ali i oni, upadnu u zamku i budu prevareni. 

Pedagogica škole poginula u stravičnoj nesreći na Rebrovcu

Pedagogica škole poginula u stravičnoj nesreći na Rebrovcu

Stub odbrane između građana i prevaranata je i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Na svakodnevnom nivou se susreću sa primjerima internet prevara koji su ponovo aktuelni. 

- Kada je u pitanju takav vid prevare, najbolje bi bilo da se odvoje računi. Jer postoje kartice za internet plaćanje gdje vi nemate rizik u odnosu na kartice na kojima su tekući računi. Bilo koji novi vid prevare, MUP će izdati upozorenje i preventivno djelovati - kaže Dragana Vujić, inspektor kriminalističke policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Konsultant za digitalni marketing Srđan Dukić objašnjava na koji način funkcionišu internet prevare danas i na koji način se zaštititi. Dao je nekoliko smjernica na šta trebamo obratiti pažnju.

- Ukoliko dobijemo nekakav link ili poziv da upišemo svoje kartične podatke, a sa druge strane nismo ništa naručili, sasvim sigurno da se radi o prevari. Jedan od efikasnih načina zaštite jeste da u banci izvadimo dodatnu karticu za internet plaćanja - ističe Srđan Dukić, konsultant za digitalni marketing.

MUP Srpske ima poruku za sve Banjalučane

MUP Srpske ima poruku za sve Banjalučane

Internet i društvene mreže su kamen spoticanja i najlakše sredstvo za manipulaciju gdje građani mogu biti prevareni. Bitno je voditi računa i paziti na svaki detalj, jer vrlo lako, naša kartica i novac mogu završiti van našeg novčanika.   

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: