Будите опрезни

Како се заштити од превара приликом онлајн куповине?

  • Извор: АТВ
  • 23.04.2024. 07:06

Ваша пошиљка не може бити испоручена јер недостаје кућни број. Кликните на линк и ажурирајте ваше податке. А када кликнете, вјероватно ћете бити упецани у превару звану фишинг која вам краде ваш новац са банковне картице.

Никола Радивојац из Бањалуке је на овај начин могао бити преварен, али на сву срећу, на вријеме је схватио о чему се ради и угасио свој банковни рачун након што је уписао податке. 

- Ја сам имао неколико ситуација гдје сам добијао поруке преко друштвених мрежа, гдје се јави неки профил и понуди ми сарадњу око неког посла. Траже личне податке и информације, па то користе за неке друге ствари - каже Никола Радивојац.

Грађани су упознати са интернет преварама, али и они, упадну у замку и буду преварени. 

Педагогица школе погинула у стравичној несрећи на Ребровцу

Педагогица школе погинула у стравичној несрећи на Ребровцу

Стуб одбране између грађана и превараната је и Министарство унутрашњих послова Републике Српске. На свакодневном нивоу се сусрећу са примјерима интернет превара који су поново актуелни. 

- Када је у питању такав вид преваре, најбоље би било да се одвоје рачуни. Јер постоје картице за интернет плаћање гдје ви немате ризик у односу на картице на којима су текући рачуни. Било који нови вид преваре, МУП ће издати упозорење и превентивно дјеловати - каже Драгана Вујић, инспектор криминалистичке полиције у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Консултант за дигитални маркетинг Срђан Дукић објашњава на који начин функционишу интернет преваре данас и на који начин се заштитити. Дао је неколико смјерница на шта требамо обратити пажњу.

- Уколико добијемо некакав линк или позив да упишемо своје картичне податке, а са друге стране нисмо ништа наручили, сасвим сигурно да се ради о превари. Један од ефикасних начина заштите јесте да у банци извадимо додатну картицу за интернет плаћања - истиче Срђан Дукић, консултант за дигитални маркетинг.

МУП Српске има поруку за све Бањалучане

МУП Српске има поруку за све Бањалучане

Интернет и друштвене мреже су камен спотицања и најлакше средство за манипулацију гдје грађани могу бити преварени. Битно је водити рачуна и пазити на сваки детаљ, јер врло лако, наша картица и новац могу завршити ван нашег новчаника.   

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:15 Ноћни програм

    Ноћни програм