Nebojša Macanović

Kako stati u kraj vršnjačkom nasilju?

  • Izvor: ATV
  • 22.02.2024. 08:44

Vršnjačkog nasilja je uvijek bilo, međutim u posljednjih godinu dana sve više se govori o nekim tragičnim događajima, rekao je u ATV jutru Nebojša Macanović. prof. dr. na Odsjeku za pedagogiju i metodiku na Filozofskom fakultetu.

Macanović ističe da je svakodnevan problem vršnjačkog nasilja u školama.

"Imamo svakodnevne situacije i maltretiranje djece. To više nije fizičko i verbalno maltretiranje, to je i socijalna isključenost djece iz grupa, ali i seksualno nasilje i neke druge vrste nasilja koje ranije nisu bile prisutne", rekao je Macanović.

On je istakao da postoji jedan trend krize sistema društva gdje sve više imamo segmenata koji ukazuju na poremećen sistem vrijednosti kod djece.

"Imamo sve više lažnih modela ponašanja, uzora, koji se preko medija sve više eksploatišu misleći na rijalitije, kriminalce, itd. Danas djeca sve više cijene novac, moć, uticaj, a sve manje neke radne navike, prijateljstva, empatiju. Danas su djeca drugačija od prethodnih generacija, hladnokrvnija", rekao je Macanović.

Macanović ističe da su djeca danas mnogo manje osjetljiva na sam pojam nasilja.

"Upravo zbog tih stvari u svijetu se primjenjuju razni programi prevencije, kao npr. poznat finski sistem prevencije gdje se sve više radi sa djecom da oni ne budu samo pasivni posmatrači kad se nasilje desi u školi nego aktivno učestvuju da spriječe takvu vrstu nasilja i to je ono što treba da učimo našu djecu, da ne dozvole nasilje prema drugarima, da spriječe to nasilje, a ne da ga podstiču", rekao je Macanović.

Kako spriječiti nasilje?

Macanović ističe da bi svaki roditelj trebao da zna šta dijete prati, kako se ponaša i koje igrice igra.

On je, takođe, istakao da je jako bitan razgovor djece sa pedagogom u školi.

Prema njegovim riječima, školu treba jačati iznutra, vratiti autoritet nastavnicima i raditi više na empatiji sa djecom.

"Nasilnik se ne rađa, nasilnik se postaje. Društvo i brojni društveni faktori stvaraju nasilnike", rekao je Macanović.

On je pozvao sve da podrže žrtve nasilja da nasilja nikad više ne bude ni u školama, ni van njih.

Pratite nas i putem Vibera

  • 13:10 Еmisija: Dosije (R)

    Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije.

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Film

    'Film

  • 16:00 Еmisija: Po svijetu sa Robertom Dacešinom (R)

    Putujte po svijetu sa Robertom Dacešinom, jer će vam se apetiti za putovanjem i svim biserima koje ono nudi sigurno povećati.