Небојша Мацановић

Како стати у крај вршњачком насиљу?

  • Извор: АТВ
  • 22.02.2024. 08:44

Вршњачког насиља је увијек било, међутим у посљедњих годину дана све више се говори о неким трагичним догађајима, рекао је у АТВ јутру Небојша Мацановић. проф. др. на Одсјеку за педагогију и методику на Филозофском факултету.

Мацановић истиче да је свакодневан проблем вршњачког насиља у школама.

"Имамо свакодневне ситуације и малтретирање дјеце. То више није физичко и вербално малтретирање, то је и социјална искљученост дјеце из група, али и сексуално насиље и неке друге врсте насиља које раније нису биле присутне", рекао је Мацановић.

Он је истакао да постоји један тренд кризе система друштва гдје све више имамо сегмената који указују на поремећен систем вриједности код дјеце.

"Имамо све више лажних модела понашања, узора, који се преко медија све више експлоатишу мислећи на ријалитије, криминалце, итд. Данас дјеца све више цијене новац, моћ, утицај, а све мање неке радне навике, пријатељства, емпатију. Данас су дјеца другачија од претходних генерација, хладнокрвнија", рекао је Мацановић.

Мацановић истиче да су дјеца данас много мање осјетљива на сам појам насиља.

"Управо због тих ствари у свијету се примјењују разни програми превенције, као нпр. познат фински систем превенције гдје се све више ради са дјецом да они не буду само пасивни посматрачи кад се насиље деси у школи него активно учествују да спријече такву врсту насиља и то је оно што треба да учимо нашу дјецу, да не дозволе насиље према другарима, да спријече то насиље, а не да га подстичу", рекао је Мацановић.

Како спријечити насиље?

Мацановић истиче да би сваки родитељ требао да зна шта дијете прати, како се понаша и које игрице игра.

Он је, такође, истакао да је јако битан разговор дјеце са педагогом у школи.

Према његовим ријечима, школу треба јачати изнутра, вратити ауторитет наставницима и радити више на емпатији са дјецом.

"Насилник се не рађа, насилник се постаје. Друштво и бројни друштвени фактори стварају насилнике", рекао је Мацановић.

Он је позвао све да подрже жртве насиља да насиља никад више не буде ни у школама, ни ван њих.

Пратите нас и путем Вибера