Prijedor

Kampanja "Petarde nisu igračke"

  • Izvor: ATV
  • 20.12.2023. 19:40

Pripadnici PU Prijedor u okviru kampanje "Petarde nisu igračke" koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske održali su predavanje za učenike Osnovne škole "Dositej Obradović".

Ukazali su im na opasnosti koje može izazvati upotreba pirotehničkih sredstava.

Petarde, vatrometi, rakete, sve su to opasnosti koje vrebaju za vrijeme novogodišnjih praznika. Znaju to i učenici Osnovne škole "Dositej Obradović" Prijedor.

Svjesni su posljedica, a oni sa kojima smo razgovarali kažu da ne koriste petarde.

"Petarde su vrlo opasne, ako smo sami i mali. Ja nemam petarde i nikad ih nisam koristio", kaže Uglješa Kamenko.

"Znam koliko su petarde opasne, opasne po život i to djeca ne treba da koriste", nadovezuje se Marija Stojaković.

U školi kažu da ovakva predavanja organizuju redovno. Djeca su po prirodi radoznala, susreću se sa brojnim izazovima, pa ih često treba podsjećati na opasnosti.

"Radi se na tome da se ojača svijest djece o tome koliko su opasne petarde i nadam se da će učenici ovo predavanje usvojiti", kaže Dubravka Rađenović, direktor OŠ "Dositej Obradović" iz Prijedora.

Predavanje su održali su pripadnici MUP-a Srspke u Prijedoru. Podsjetili su i na kaznene odredbe za one koji koriste pirotehniku.

"Podsjećam da je Zakonom o javnom redu i miru da će se novčanom kaznom od 300 do 900 KM kazniti onaj ko upotrijebi pirotehnička sredstva na način i na mjestima na kojima se izaziva uznemirenost građana, isto se predviđa da će se kazniti roditelj staralac maloljetnika koji prekrši zakon. Kazna iznosi od 400 do 1.200 KM", objašnjava Lazar Brdar, komandir Policijske stanice Prijedor 1.

Kampanja Ministarstva unutrašnjih poslova "Petarde nisu igračke" provodi se od 11. decembra do 15. januara. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program