Osnivač Dječije hirurške klinike

Komemoracija i sahrana akademika Danelišena

  • Izvor: Agencije
  • 18.01.2024. 08:18

U Banjaluci će sutra biti održana komemoracija povodom smrti akademika Dragana Danelišena, osnivača i dugogodišnjeg načelnika Dječije hirurške klinike Kliničkog centra Banjaluka, nakon čega će biti sahranjen na Novom groblju u Vrbanji.

Komemorativni skup biće održan sutra u prostorijama Akademije nauka i umjetnsoti Republike Srpske u 11.00 časova, a sahrana je u 14.00 časova.

Danelišen je rođen 14. juna 1941. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu školu i realnu gimnaziju.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1966. godine, specijalistički ispit iz opšte hirurgije položio je 1974. u Zagrebu, a specijalistički ispit iz dječje hirurgije 1985. u Beogradu.

Stručno se usavršavao u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, kao i u Italiji, SAD, Japanu i Francuskoj.

Bio je i rektor Panevropskog univerziteta "Apeiron" Banjaluka.

Za dopisnog člana ANURS-a izabran je 2008, a za redovnog člana 2012. godine. Od 2017. bio je sekretar Odjeljenja medicinskih nauka pri ANURS-u.

Autor je 13 knjiga i 147 radova. Autor je i knjiga o stradanju djece u ratu 1992–1995. u BiH, pisanih dvojezično, "Ko njih pita"  i "Pokidani pupoljci".

Član je Američke asocijacije dječjih hirurga, Azijske federacije proktologa, Asocijacije francuskih hirurga, Udruženja dječjih hirurga Srbije, Еvropske mreže sportskih nauka, obrazovanja i zapošljavanja.

Bio je član jugoslovenske reprezentacije u atletici, rukometaš, jedriličar i motorni pilot, a pored toga i klupski ljekar Bokserskog kluba "Slavija" i ljekar boksera Marijana Beneša u njegovim profesionalnim nastupima.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima "Zlatni Hipokrat" Saveza zdravstvenih radnika Jugoslavije 1990. godine. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: