Preminuo u Londonu

Sutra komemoracija akademiku Srboljubu Živanoviću

  • Izvor: SRNA
  • 15.01.2024. 12:41

Komemoracija akademiku Srboljubu Živanoviću biće održana sutra u Banjaluci, najavljeno je iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS).

Komemoracija Živanoviću, koji je preminuo 1. januara u Londonu u 91. godini, zakazana je za 12 časova u prostorijama ANURS-a.

Komemoraciju organizuju ANURS i Udruženje "Jasenovac - Donja Gradina".

Iz Udruženja je najavljeno da će se u okviru komemoracije obratiti predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i počasni predsjednik Udruženja "Jasenovac - Donja Gradina" Vladimir Lukić.

Akademik Srboljub Živanović rođen je 21. decembra 1933. u Sarajevu, živio je i radio u Londonu, a objavio je više od 150 naučnih i stručnih radova i 27 knjiga.

Ocu i sinu iz Bijeljine u potpunosti izgorjela kuća, potrebna im je pomoć humanih ljudi

Ocu i sinu iz Bijeljine u potpunosti izgorjela kuća, potrebna im je pomoć humanih ljudi

U okviru višedecenijskog naučnog rada obavljao je terenska istraživanja nekropola u Vojvodini, u području Rasa, duž Đerdapa, u Beogradu, otkrio je najstarije ostatke praistorijskog čovjeka na teritoriji nekadašnje Jugoslavije u Žitištu i Bačkom Petrovcu. Na području Đerdapa otkrio je ostatke Kromanjonaca, utvrdio je autohtonost stanovništva Balkana i šire Panonije.

Postavio je novu metodiku utvrđivanja pola na skeletnim ostacima čovjeka, te našao niz novih elemenata u oblasti anatomije čovjeka, uporedne anatomije, antropologije i paleopatologije.

Ispitivao je i identifikovao ostatke skeleta istorijskih ličnosti - cara Dušana, kralja Uroša Prvog, kralja Vladislava, despota Stefana Lazarevića, mošti medanskih mučenika.

Kao član ekipe sudskih antropologa bavio se iskopavanjem masovne grobnice u sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Kolaps u Berlinu, poljoprivrednici ispred Brandenburške kapije

Kolaps u Berlinu, poljoprivrednici ispred Brandenburške kapije

Za inostranog člana ANURS izabran je 23. maja 2013. godine.

Bio je osnivač Udruženja antropologa Jugoslavije i član velikog broja domaćih i međunarodnih naučnih udruženja. Član je Međunarodne slovenske akademije, Kraljevskog društva medicine Velika Britanija, Kraljevskog antropološkog instituta Velika Britanija, Udruženja anatoma i Udruženja kliničkih anatoma Velike Britanije, te Filozofskog društva Ruske akademije nauka.

Dobitnik je Povelje Antropološkog društva Jugoslavije za doprinos razvoju antropološke nauke u Jugoslaviji, Zahvalnice Društva lekara za razvoj medicine u Vojvodini, Povelje "Sardonije" u Nišu i niza drugih povelja, zahvalnica i nagrada.

Matica iseljenika Srbije dodijelila mu je 2009. godine za knjigu Jasenovac, Nagradu "Rastko Petrović" - za najbolje autentično djelo od nacionalnog značaja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: