Преминуо у Лондону

Сутра комеморација академику Србољубу Живановићу

  • Извор: СРНА
  • 15.01.2024. 12:41

Комеморација академику Србољубу Живановићу биће одржана сутра у Бањалуци, најављено је из Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС).

Комеморација Живановићу, који је преминуо 1. јануара у Лондону у 91. години, заказана је за 12 часова у просторијама АНУРС-а.

Комеморацију организују АНУРС и Удружење "Јасеновац - Доња Градина".

Из Удружења је најављено да ће се у оквиру комеморације обратити предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић, ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и почасни предсједник Удружења "Јасеновац - Доња Градина" Владимир Лукић.

Академик Србољуб Живановић рођен је 21. децембра 1933. у Сарајеву, живио је и радио у Лондону, а објавио је више од 150 научних и стручних радова и 27 књига.

Оцу и сину из Бијељине у потпуности изгорјела кућа, потребна им је помоћ хуманих људи

Оцу и сину из Бијељине у потпуности изгорјела кућа, потребна им је помоћ хуманих људи

У оквиру вишедеценијског научног рада обављао је теренска истраживања некропола у Војводини, у подручју Раса, дуж Ђердапа, у Београду, открио је најстарије остатке праисторијског човјека на територији некадашње Југославије у Житишту и Бачком Петровцу. На подручју Ђердапа открио је остатке Кромањонаца, утврдио је аутохтоност становништва Балкана и шире Паноније.

Поставио је нову методику утврђивања пола на скелетним остацима човјека, те нашао низ нових елемената у области анатомије човјека, упоредне анатомије, антропологије и палеопатологије.

Испитивао је и идентификовао остатке скелета историјских личности - цара Душана, краља Уроша Првог, краља Владислава, деспота Стефана Лазаревића, мошти меданских мученика.

Као члан екипе судских антрополога бавио се ископавањем масовне гробнице у систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и Доњој Градини.

Колапс у Берлину, пољопривредници испред Бранденбуршке капије

Колапс у Берлину, пољопривредници испред Бранденбуршке капије

За иностраног члана АНУРС изабран је 23. маја 2013. године.

Био је оснивач Удружења антрополога Југославије и члан великог броја домаћих и међународних научних удружења. Члан је Међународне словенске академије, Краљевског друштва медицине Велика Британија, Краљевског антрополошког института Велика Британија, Удружења анатома и Удружења клиничких анатома Велике Британије, те Филозофског друштва Руске академије наука.

Добитник је Повеље Антрополошког друштва Југославије за допринос развоју антрополошке науке у Југославији, Захвалнице Друштва лекара за развој медицине у Војводини, Повеље "Сардоније" у Нишу и низа других повеља, захвалница и награда.

Матица исељеника Србије додијелила му је 2009. године за књигу Јасеновац, Награду "Растко Петровић" - за најбоље аутентично дјело од националног значаја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.