Dan osoba sa invaliditetom

Lipovac: Neophodno da se više radi na pitanjima osoba sa invaliditetom

  • Izvor: ATV
  • 03.12.2023. 09:17

Danas je 3. decembar, dan kada se obilježava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Svoje radno mjesto u Republici Srpskoj još traži 1.275 osoba s invaliditetom, dok je sredstvima Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Srpske ove godine finansirano zapošljavanje 51 osobe.

Odavno su osobe sa određenim invaliditetom pokazale i dokazale da su jednake u društvu. Dokaz tome je gošća ATV jutra Dušica Lipovac, koja je godinama stalni zaposlenik Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Ona je za ATV rekla da od pojave pandemije virusa korona stvari sve sporije rješavaju, iako osobe sa invaliditetom su dosta aktivne u svim sferama društvenog života i rada, što je, kako kaže, zaista pohvalno.

„Еmpatija i dalje postoji od strane ljudi koji nas podržavaju svih ovih godina, ali isto tako, neophodno je da se više radi na pitanjima osoba sa invaliditetom. Meni se čini da su pitanja i prava osoba sa invaliditetom stavljena u drugi plan. Smatram da su osobe sa invaliditetom dio lokalne zajednice i treba da nam se omogući uživanje svih jednakih prava i sloboda“, rekla je Lipovac.

Kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj, ona je rekla da je na snazi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. 

„Taj zakon je jako dobar, međutim, on se ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri koliko treba da se primjenjuje. Više je nezaposlenih osoba sa invaliditetom nego što je zaposlenim. Među njima ima osoba koje su završile srednju školu, fakultet, stručni su u raznim oblastima. Mali je broj osoba sa invaliditetom zaposleno i trebalo bi biti što više. Na svakih 16 zaposlenih, treba da bude zaposlena i osoba sa invaliditetom“, izjavila je Lipovac.

Kako kaže, u privatnom sektoru je dosta bolja situacija po tom tom pitanju  u odnosu na javni sektor.

„Mi koji radimo dokazali smo da itekako možemo da radimo u skladu sa našim potencijalima i mogućnostima, što svakako promovišemo kroz naš aktivizam“, navela je ona.

Kada su u pitanju arhitektonske barijere na javnim površinama, tu su stvari dosta bolje. Lipovac je kao primjer navela ustanove kulture u kojima se dosta radilo na arhitektonskoj pristupačnosti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:00 Еmisija: Ćirilica (R)

    Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.