Bogojavljenje

Litije i plivanje za Časni krst širom Srpske

  • Izvor: ATV
  • 19.01.2024. 13:55

Prvi do Časnog krsta u Banjaluci doplivao je Nikola Ćosić koji je krst predao slijepom Slobodanu Kesiću te su ga zajedno pronijeli.

U plivanju za časni krst u gradu na Vrbasu ove godine bila su 33 učesnika.

Prethodno je ulicama Banjaluke prošla svečana litija. Obilježavanje Bogojavljenja počeo je jutros Svetom arhijerejskom liturgijom koja je služena u Hramu Hrista Spasitelja.

Nikada više plivača za Časni krst u Trebinju

Petnaestogodišnji Matija Runjevac iz Trebinja pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst.

Mladom Trebinjcu je ovo drugo plivanje za Časni krst. 

“Osjećaj je nevjerovatan”, kaže Runjevac.

Kao pobjedniku, vladika Еparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Dimitrije, uručio mu je zlatnik.

Kotor Varoš: Pavle Popović "Časni vitez"

Pavle Popović pobjednik je sedmog plivanja za Bogojavljenski krst koje je pred 2.000 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

U konkurenciji 30 hrabrih plivača i jedne plivačice Popović je prvi došao do Časnog krsta i njemu je pripala titula "Časnog viteza" Kotor Varoša.

"Samim tim što sam učestvovao osjećam se prelijepo. Ispunio sam svoju dušu vjerom u Boga. Zahvalio bih se fudbalskim veteranima što su pokrenuli ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici", rekao je Popović.

Stefan Stolić prvi doplivao do Časnog krsta u Novom Gradu

Do Časnog krsta u rijeci Uni na gradskoj plaži "Ada" u Novom Gradu danas je prvi doplivao dvadesetpetogodišnji Stefan Stolić.

Stolić je u plivanju za Časni krst učestvovao četvrti put, a treći put je pobijedio.

"Osjećaj je izuzetan. Bio je to veliki izazov", rekao je Stolić.

Načelnik opštine Miroslav Drljača uručio je Stoliću dukat i čestitao svim učesnicima kojih je bilo 18, među kojima i dvije djevojke.

Drljača je rekao da svi koji bez obzira na vremenske prilike učestvuju, hrabrošću dokazuju svoju vjeru.

Vid Divljan prvi doplivao do Časnog krsta u Trnovu

Vid Divljan pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje je danas organizovano na rijeci Željeznici u Trnovu.

U bogojavljenskom plivanju koje je održano na lokalitetu Kazani učestvovalo je 15 plivača.

Prije plivanja služena je Sveta liturgija u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija, nakon čega je uslijedilo i osveštanje vode.

Sokolac: Najmlađi učesnik Uroš Mimić prvi doplivao do Časnog krsta

Četrnaestogodišnji Uroš Mimić sa Pala prvi je među četrdesetak učesnika doplivao do Časnog krsta na današnjem Bogojavljenskom plivanju u rijeci Bioštica, u mjestu Knežina kod Sokoca.

On je rekao novinarima da je prvi put plivao za Časni krst, te čestitao organizatoru i svim učesnicima koji su skupili snage da po hladnom i kišovitom vremenu plivaju za Časni krst.

Činu osveštanja i spuštanju Časnog krsta u vodu na Bioštici prethodila je Sveta litrugija u Manastiru Presvete Bogorodice u Knežni i litija od ovog hrama do rijeke.

Goran Dubovina najbrži u plivanju za Časni krst na Željeznici u Vojkovićima

Goran Dubovina ove godine prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Željeznici u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža.

Dubovina, koji živi u Istočnoj Ilidži, je rekao da je ovo drugi put da pliva za Časni krst, kao i da su pobjednici svi učesnici.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i ove godine donirao je zlatnik pobjedniku i dodao da se već tradicionalno godinama u ovoj lokalnoj zajednici organizuje plivanje za Časni krst na Bogojavljenje, dodajući da je ovo jedna od najljepših manifestacija.

Ognjen Kovačević pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst u Kozarskoj Dubici

Ognjen Kovačević ovogodišnji je pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Uni u Kozarskoj Dubici u kojem je, uprkos hladnom vremenu i snijegu, bilo 27 učesnika, među kojim i tri žene.

"Za mene su pobjednici svi koji su danas ušli u ovu hladnu vodu. Ovaj događaj smatram podržavanjem srpstva", rekao je Kovačević novinarima i dodao da je za Časni krst plivao i prethodne dvije godine.

Bratunac: Časni krst Zlati Stanojević

Zlata Stanojević iz Glavičica kod Bijeljine, u džentlmenskom bogojavljenskom plivanju na Drini kod Bratunca prva je doplivala do Časnog krsta u konkurenciji 25 muškaraca.

Ona je 14. pobjednik ovog takmičenja, koje se u Bratuncu organizuje od 2010. godine.

"Presrećna sam. Hvala svim učesnicima. Ja sam rođena na Kosovu gdje je kolijevka srpstva i to me motivisalo da učestvujem u današnjem plivanju", izjavila je Stanojevićeva.

Ona kaže da 53 godine živi u Holandiji, da je vjernik i da redovno prisustvuje liturgijama.

"Krst je za mene spasenje i pravoslavlje je način mog života", istakla je ova žena, koja je nagrađena krstom i sa 300 KM, te malim krstom - privjeskom.

Damir Dejanović prvi do Časnog krsta u Petrovu

Damir Dejanović iz Doboja dobio je zlatnik kao pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Delića brdo u opštini Petrovo.

U plivanju je učestvovalo 22 takmičara sa područja Petrova i regije.

Aleksandra Josipović i Marjana Todorović pobjednice plivanja na jezeru Busija

Marjana Todorović i Aleksandra Josipović zajedno su doplivale do Časnog krsta na jezeru Busija u opštini Lopare.

Marjana je trener Ženskog košarkaškog kluba "Radnik" Bijeljina i član Gorske službe spasavanja. Kao nagradu je dobila zlatnik, poklon Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, a Aleksandra je preuzela Časni krst.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na jezeru Busija na Majevici okupilo je stotinjak mladića i djevojaka iz Lopara, Bijeljine, Ugljevika, Šamca, Gradiške i drugih gradova Republike Srpske, ali i iz Srbije.

Brod: Ratko Lazić prvi doplivao do Časnog krsta

Dvadesetjednogodišnji Ratko Lazić iz Broda prvi je doplivao do Časnog krsta u bogojavljenskom plivanju koje je danas, deveti put, organizovano u Brodu na rijeci Savi kod Kajak-kanu kluba "Premium".

Na rijeci Savi 18 hrabrih mladih ljudi odvažilo se da u hladnoj rijeci isplivaju 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista kada je stradao na krstu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:10 Naša Srpska (R)

    ''Svakog ponedjeljka u 18 časova i 20 minuta u emisiji 'Naša Srpska' pogledajte aktuelne teme iz privrede, turizma, zdravlja, kulture i sporta iz svih krajeva naše zemlje.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (12+) (R)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.