Богојављење

Литије и пливање за Часни крст широм Српске

  • Извор: АТВ
  • 19.01.2024. 13:55

Први до Часног крста у Бањалуци допливао је Никола Ћосић који је крст предао слијепом Слободану Кесићу те су га заједно пронијели.

У пливању за часни крст у граду на Врбасу ове године била су 33 учесника.

Претходно је улицама Бањалуке прошла свечана литија. Обиљежавање Богојављења почео је јутрос Светом архијерејском литургијом која је служена у Храму Христа Спаситеља.

Никада више пливача за Часни крст у Требињу

Петнаестогодишњи Матија Руњевац из Требиња побједник је богојављенског пливања за Часни крст.

Младом Требињцу је ово друго пливање за Часни крст. 

“Осјећај је невјероватан”, каже Руњевац.

Kао побједнику, владика Епархије захумско-херцеговачке и приморске Димитрије, уручио му је златник.

Котор Варош: Павле Поповић "Часни витез"

Павле Поповић побједник је седмог пливања за Богојављенски крст које је пред 2.000 посјетилаца одржано на ријеци Врбањи у Котор Варошу.

У конкуренцији 30 храбрих пливача и једне пливачице Поповић је први дошао до Часног крста и њему је припала титула "Часног витеза" Котор Вароша.

"Самим тим што сам учествовао осјећам се прелијепо. Испунио сам своју душу вјером у Бога. Захвалио бих се фудбалским ветеранима што су покренули ову манифестацију и надам се да ће нас наредних година бити још више. Свим момцима који су учествовали честитам, јер смо ми сви заједно побједници", рекао је Поповић.

Стефан Столић први допливао до Часног крста у Новом Граду

До Часног крста у ријеци Уни на градској плажи "Ада" у Новом Граду данас је први допливао двадесетпетогодишњи Стефан Столић.

Столић је у пливању за Часни крст учествовао четврти пут, а трећи пут је побиједио.

"Осјећај је изузетан. Био је то велики изазов", рекао је Столић.

Начелник општине Мирослав Дрљача уручио је Столићу дукат и честитао свим учесницима којих је било 18, међу којима и двије дјевојке.

Дрљача је рекао да сви који без обзира на временске прилике учествују, храброшћу доказују своју вјеру.

Вид Дивљан први допливао до Часног крста у Трнову

Вид Дивљан побједник је богојављенског пливања за Часни крст које је данас организовано на ријеци Жељезници у Трнову.

У богојављенском пливању које је одржано на локалитету Казани учествовало је 15 пливача.

Прије пливања служена је Света литургија у цркви Светог Великомученика Георгија, након чега је услиједило и освештање воде.

Соколац: Најмлађи учесник Урош Мимић први допливао до Часног крста

Четрнаестогодишњи Урош Мимић са Пала први је међу четрдесетак учесника допливао до Часног крста на данашњем Богојављенском пливању у ријеци Биоштица, у мјесту Кнежина код Сокоца.

Он је рекао новинарима да је први пут пливао за Часни крст, те честитао организатору и свим учесницима који су скупили снаге да по хладном и кишовитом времену пливају за Часни крст.

Чину освештања и спуштању Часног крста у воду на Биоштици претходила је Света литругија у Манастиру Пресвете Богородице у Кнежни и литија од овог храма до ријеке.

Горан Дубовина најбржи у пливању за Часни крст на Жељезници у Војковићима

Горан Дубовина ове године први је допливао до Часног крста на ријеци Жељезници у Војковићима у општини Источна Илиџа.

Дубовина, који живи у Источној Илиџи, је рекао да је ово други пут да плива за Часни крст, као и да су побједници сви учесници.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић и ове године донирао је златник побједнику и додао да се већ традиционално годинама у овој локалној заједници организује пливање за Часни крст на Богојављење, додајући да је ово једна од најљепših manifestacija.

Огњен Ковачевић побједник богојављенског пливања за Часни крст у Козарској Дубици

Огњен Ковачевић овогодишњи је побједник богојављенског пливања за Часни крст у ријеци Уни у Козарској Дубици у којем је, упркос хладном времену и снијегу, било 27 учесника, међу којим и три жене.

"За мене су побједници сви који су данас ушли у ову хладну воду. Овај догађај сматрам подржавањем српства", рекао је Ковачевић новинарима и додао да је за Часни крст пливао и претходне двије године.

Братунац: Часни крст Злати Станојевић

Злата Станојевић из Главичица код Бијељине, у џентлменском богојављенском пливању на Дрини код Братунца прва је допливала до Часног крста у конкуренцији 25 мушкараца.

Она је 14. побједник овог такмичења, које се у Братунцу организује од 2010. године.

"Пресрећна сам. Хвала свим учесницима. Ја сам рођена на Косову гдје је колијевка српства и то ме мотивисало да учествујем у данашњем пливању", изјавила је Станојевићева.

Она каже да 53 године живи у Холандији, да је вјерник и да редовно присуствује литургијама.

"Крст је за мене спасење и православље је начин мог живота", истакла је ова жена, која је награђена крстом и са 300 КМ, те малим крстом - привјеском.

Дамир Дејановић први до Часног крста у Петрову

Дамир Дејановић из Добоја добио је златник као побједник богојављенског пливања за Часни крст на језеру Делића брдо у општини Петрово.

У пливању је учествовало 22 такмичара са подручја Петрова и регије.

Александра Јосиповић и Марјана Тодоровић побједнице пливања на језеру Бусија

Марјана Тодоровић и Александра Јосиповић заједно су допливале до Часног крста на језеру Бусија у општини Лопаре.

Марјана је тренер Женског кошаркашког клуба "Радник" Бијељина и члан Горске службе спасавања. Као награду је добила златник, поклон Удружења Мајевичана у Швајцарској, а Александра је преузела Часни крст.

Богојављенско пливање за Часни крст на језеру Бусија на Мајевици окупило је стотињак младића и дјевојака из Лопара, Бијељине, Угљевика, Шамца, Градишке и других градова Републике Српске, али и из Србије.

Брод: Ратко Лазић први допливао до Часног крста

Двадесетједногодишњи Ратко Лазић из Брода први је допливао до Часног крста у богојављенском пливању које је данас, девети пут, организовано у Броду на ријеци Сави код Кајак-кану клуба "Премиум".

На ријеци Сави 18 храбрих младих људи одважило се да у хладној ријеци испливају 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа када је страдао на крсту.

Пратите нас и путем Вибера