Milica Đorđević

Meteorolog objašnjava šta je atmosferska rijeka, da li zahlađenje dolazi u naše krajeve

  • Izvor: ATV
  • 09.02.2024. 09:02

Meteorolog Milica Đorđević pričala je u ATV jutru o atmosferskoj rijeci, pojavi koja je donijela obilne kiše na zapadnoj obali SAD, prvenstveno u Kaliforniji.

Oluja je posljedica efekta "atmosferske rijeke", fenomena u kojem voda isparava u vazduh  nošena vjetrom, praveći  duge struje koje teku nebom, kao što rijeke teku kopnom. 

Đorđević je za ATV objasnila o kakvoj se pojavi radi.

 „U atmosferi, pogotovo u dijelovima iznad okeana, toplog okeana, nekada dolazi do formiranja tih nekih kao traka kojima se premještaju vazdušne mase koje su bogate vodenom parom. To se najčešće dešava u toplom dijelu okeana, najčešće na Pacifiku, u nekim zonama da se spajaju dvije vazdušne mase. Te atmosferske rijeke imaju nekada dužinu i po par hiljada kilometara, široke su samo par stotine kilometara. One, ako u tom svom transportu, budu dio ciklona kao što se desilo sada na obalama Kalifornije, onda one donose ogromnu količinu vlage koja može da izazove obilne padavine u kratkom vremenskom intervalu. To se desilo upravo na zapadnoj obali SAD, najviše u regionu Kalifornije, kada smo imali priliv hladnijeg vazduha sa sjevera, iz regiona Aljaske, a u kombinaciji sa tim atmosferskim rijekama koje donose stalno topao i vlažan vazduh iz Pacifika, došlo je do miješanja te dvije vazdušne mase i tih obilnih intenzivnih padavina“, objašnjava Đorđevićeva.

Vidović: Najniža plata od 900 maraka realna, rast cijena nije opravdan

Vidović: Najniža plata od 900 maraka realna, rast cijena nije opravdan

Ova pojava je karakteristična za određene dijelove svijeta, dolazi iz tropskih dijelova, iz regiona Havaja nosi toplotnu vazdušnu masu u uskim zonama, takozvanom atmosferskim rijekama, do obala Kalifornije a nekada i sjevernije, do obale Kanade. Ta pojava ima i svoje dobre strane, kaže Đorđević. Naime, kada dolazi do priliva takvog vazduha dolazi i do prekida suše i do kiše koja je zaista potrebna. Nekada se dogodi da u kombinaciji sa jakim ciklonom bude dosta nepovoljna, kao što se sada dogodilo, navela je ona.

Što se tiče našeg regiona, i toplog vremena netipičnog za ovaj dio godine, Đorđevićeva kaže da u posljednje vrijeme toplo vrijeme tokom zime i nije više toliko neobično.

„Zime su definitivno sve toplije, sve više imamo ovako neobično sunčanih i toplih dana, pravo proljeće kada ne bi trebalo da bude“, rekla je ona.

Posljednja ozbiljna zima u našim krajevima je bila 2017. godine. Ovo postaje naša nova realnost, dodaje meteorolog. Zime su sve toplije, sve je manja količina snježnih padavina, toplo vrijeme je dovelo do toga da se snijeg otopio i na planinama, i to nije samo slučaj kod nas već i u većem dijelu Еvrope.

Nestvarno nebo iznad Banjaluke

Nestvarno nebo iznad Banjaluke

„Ako se nastavi ovakav topli period, vrlo lako će uskoro i krenuti vegetacija da se budi a onda je nemoguće da cijeli april i mart prođu bez zahlađenja. Nisu prognoze dobre, ovo nije dobro za cijeli eko-sistem, za vodoprivredu, manjak padavina će se odraziti na početak proljećne sezone“, izjavila je Đorđević za ATV.

Govoreći o vremenskim prilikama danas i tokom vikenda, Đorđević je rekla da danas jugo jača, tako da će u drugom dijelu dana biti vjetrovito, kao i sutra i prekosutra, s tim što se ne očekuju udari vjetra iznad 70, 80 kilometara na čas. Međutim, građani bi ipak trebali da budu na oprezu naredna dva dana.

„Polako se vrijeme mijenja, stiže ciklon sa zapada koji donosi prvo vjetrovito vrijeme, zatim i kišu koja će biti intenzivnija u Hercegovini i predjelima duž Jadrana, pogotovo u subotu na nedjelju. Od ponedjeljak, utorka kreće zahlađenje, ali daleko od toga da će biti ozbiljno hladno. Snijeg je moguć samo na najvišim planinama“, istakla je Đorđevićeva.

Pratite nas i putem Vibera