Gajdobra

Milica završila fakultet u Еdinburgu pa se vratila u rodno selo i razvila posao

  • Izvor: Agencije
  • 10.02.2024. 15:32

Iskustvo Milice Lambete iz Gajdobre, kod Bačke Palanke, može da posluži kao primjer drugima, neodlučnim ili nezaposlenim, u opredjeljenju budućeg zanimanja, posebno ako imaju svoju njivu.

Poljoprivreda može da bude dobar izbor zanimanja, posebno ako se njome bavi u sopstvenom gazdinstvu, nastavljajući poslove preuzete od roditelja.

Slijedeći njihovo znanje i iskustvo, uz primjenu savremenih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji, može se postići odličan prinos, kvalitetan rod i obezbijediti pristojna egzistencija.

Milica Lambeta iz Gajdobre je završila osnovne i master studije finansija u Еdinburgu. Poslije šest godina provedenih na školovanju u Velikoj Britaniji, nedavno se vratila kući u Gajdobru.

"Sticaj okolnosti me je na to naveo. Tata mi je preminuo i riješila sam da se vratim i nastavim njegovim stopama. Bio je među prvim ratarima u Srbiji po postignutim prinosima u poljoprivrednoj proizvodnji", kazala je Milica za "Dnevnik".


Putin: Cilj izgradnja pravednog multipolarnog svjetskog poretka

Putin: Cilj izgradnja pravednog multipolarnog svjetskog poretka

Sada njive obrađuje zajedno sa sestrom Jovanom, studentkinjom Poljoprivrednog fakulteta u Beču, i stricem Goranom.

Poljoprivredno gazdinstvo Lambeta ima i svoju zemljoradničku zadrugu “Agrogaj” u Gajdobri.

"Cijeli život sam provela na zemlji, zemlju volim i poštujem, ona me je othranila i iškolovala, a od tate sam najviše naučila o poljoprivredi", rekla je Milica Lambeta.

"Planiram da nastavim da idem tatinim stopama. Na našem gazdinstvu pretežno sijemo soju i kukuruz, ali samo NS sjeme, i ostvarujemo velike prinose. Imamo dobru saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, institutom od nacionalnog značaja, i ne želimo ništa da mijenjamo", priča ona.

Poljoprivredno gazdinstvo Lambeta imalo je prošle godine odlične prinose soje i kukuruza, uprkos sušnoj godini i superćelijskoj oluju u julu. Milica kaže da je prinos soje bio dvije tone po hektaru, a kukuruza 11 tona.

"Mnogi ratari su kukali, imali loš rod i male prinose, ali naše gazdinstvo je dobro prošlo, zbog dobrog izbora NS sortimenta. Nijedna stabljika kukuruza nije bila povijena ni polegla", istakla je Milica Lambeta.

Svako novo sjeme kukuruza i soje porodica Lambeta posije na oglednim poljima na svojim oranicama, i tako svake godine, da bi vidjeli kako se određene sorte ponašaju u njihovim uslovima.


Muškarac se zapalio dok je palio strnjiku

Muškarac se zapalio dok je palio strnjiku

"Iako su njive u Gajdobri prve klase a selo poznato po jako vodnoj zemlji, od toga, nažalost, nemamo korist. Veliki problem nam predstavlja što ne možemo da dođemo do vode i oranice se ne navodnjavaju. U Gajdobri ima puno kanala, ali su zarasli šibljem ili zatrpani smećem. Država bi morala da ih osposobi, ali i popravi puteve. Glavni put do njiva gotovo da i ne postoji. Imamo uglavnom novu mehanizaciju, koju uništavamo po lošem putu. Ujedno, velikim mašinama, kombajnima i traktorima, teško dolazimo do naših posjeda", kazala je mlada poljoprivrednica.

Ukazala je da bi mladim ratarima trebalo izaći u susret prilikom izdavanja državnih oranica u zakup.

"Poznajem mlade ljude koji bi se oprobali u poljoprivredi, ali nemaju svoju zemlju. Trebalo bi takvima izdavati državne njive po povoljnijim uslovima. U redu su podsticaji koji se mogu dobiti po konkursnim linijama, ali podsticaje treba dati i onima koji nemaju zemlju a hoće da je obrađuju", zaključila je mlada poljoprivrednica Milica Lambeta.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Еnergo klub

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.