Đorđe Popović

Ministar saobraćaja i veza posjetio Željeznice Srpske

  • 03.06.2020. 18:07

Željeznice Republike Srpske moraju biti funkcionalne, poruka je minsitra saobraćaja i veza nakon posjete tom preduzeću. Treba odrediti model organizovanja, kako bi bile samoodrživ privredni subjekat.

Evropske direktive nalažu da se razdvoje poslovi operacija i infrastrukture

"Mi ćemo doći do zadovoljavajućeg oblika organizovanja u to sam siguran i nije isključeno da ćemo prepisati određene modele koji već postoje u našem bližnjem, a može biti šitem ako odgovara konceptu po kojem treba da polsuju ŽRS i budu održiv privredni subjekt", rekao je Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske. 

Broj radnika na Željeznicama nije problem, dodaje ministar. Više opterećuje njihova profesionalna osposobljenost potrebna za funkcionisanje preduzeća. Problem je i 320 radnika ograničene radne sposobnosti.

"Imamo radnike koji su sa smanjenom radnom sposobnošću, imamo radnike koje možemo uposliti na druga zanimanja, imamo RVI koje ćemo kroz zakon o rješavanju RVI doći sa ministarstvmo za boračko invalidska pitanja riješiti status", istakao je Slavko Gligorić, generalni direktor ŽRS.

I dokup staža jedna je od opcija. Zbog pitanja tih radnika zapeli su i dogovori o sistematozaciji. 

"Pošto mi da bi donijeli tu sistematozaciju, a nadam se da ćemo je donijeti moramo da riješimo neke probleme oko naših radnika", naglasio je Jelenko Dobraš, sindikat željezničara ŽRS.
 
O svim temama vođen je konstruktivan razgovor, saglasni su uprava sindikati i ministar. Osim o sistematizaciji i restrukturisanju preduzeća razgovarali su i oposlovnj politici i planovima Željeznica.  

  • 17:50 Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    ''Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:20 Serija: Ljubavni zalogaji (12+) (R)

    Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.