Virus

Na području ove opštine u Srpskoj potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja

  • Izvor: SRNA
  • 01.02.2024. 16:22

U naselju Moštanice na području Bratunca potvrđeno je prisustvo virusa afričke kuge svinja, saopšteno je iz Informativne službe ove opštine.

"Odmah po saznanju, pristupilo se popisu svih imanja na kojima se uzgajaju svinje, obilježavanju i registraciji svih neobilježenih grla. Nakon popisa imanja i svinjskih grla, u roku od sedam dana nadležni veterinar vršiće nadzor svih imanja u zaraženom području", navodi se u saopštenju.

Na zaraženom području određuje se krug od tri kilometra od žarišta u naseljenom mjestu, gdje je potvrđeno prisustvo bolesti.

Prema utvrđenim mjerama, na zaraženom području zabranjuje se premještanje i prevoz svinja javnim ili privatnim putevima, osim ako je nužno i ako to odobri veterinarski inspektor.

"Zabranjuje se ulazak i izlaz drugih domaćih životinja na imanja i sa imanja bez odobrenja nadležnog veterinarskog inspektora. Ove zabrane će trajati do daljeg, po odluci nadležnog veterinarskog inspektora", navode iz opštine Bratunac.

Opština Bratunac je pozvala stanovnike da, ukoliko primijete simptome bolesti kod svinja, obavezno obavijeste nadležnog veterinara iz Veterinarske ambulante "Veta" kako bi se pravovremeno reagovao u slučaju pojave novih slučajeva.

Iz opštine su zamolili vlasnike imanja na kojima se drže i uzgajaju svinje da sarađuju sa nadležnim službenim licima pri obilježavanju i registraciji svinja, u sklopu mjera za suzbijanje ove zarazne bolesti.

Pratite nas i putem Vibera