Вирус

На подручју ове општине у Српској потврђено присуство афричке куге свиња

  • Извор: СРНА
  • 01.02.2024. 16:22

У насељу Моштанице на подручју Братунца потврђено је присуство вируса афричке куге свиња, саопштено је из Информативне службе ове општине.

"Одмах по сазнању, приступило се попису свих имања на којима се узгајају свиње, обиљежавању и регистрацији свих необиљежених грла. Након пописа имања и свињских грла, у року од седам дана надлежни ветеринар вршиће надзор свих имања у зараженом подручју", наводи се у саопштењу.

На зараженом подручју одређује се круг од три километра од жаришта у насељеном мјесту, гдје је потврђено присуство болести.

Према утврђеним мјерама, на зараженом подручју забрањује се премјештање и превоз свиња јавним или приватним путевима, осим ако је нужно и ако то одобри ветеринарски инспектор.

"Забрањује се улазак и излаз других домаћих животиња на имања и са имања без одобрења надлежног ветеринарског инспектора. Ове забране ће трајати до даљег, по одлуци надлежног ветеринарског инспектора", наводе из општине Братунац.

Општина Братунац је позвала становнике да, уколико примијете симптоме болести код свиња, обавезно обавијесте надлежног ветеринара из Ветеринарске амбуланте "Вета" како би се правовремено реаговао у случају појаве нових случајева.

Из општине су замолили власнике имања на којима се држе и узгајају свиње да сарађују са надлежним службеним лицима при обиљежавању и регистрацији свиња, у склопу мјера за сузбијање ове заразне болести.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)