Они бране Европу???

Шта је "Албанска трећа позиција", чији је борац наводно погинуо у Авдејевци?

  • 27.04.2024. 15:10

Након што је руско министарство јавило прошлог мјесеца да је у Украјини убијено више од 170 Албанаца из Албаније и са Косова и Метохије, који су се борили као плаћеници на страни Кијева, поједини телеграм канали су објавили умрлицу "албанског добровољца из националистичког покрета Албанска трећа позиција", који је наводно "пао у бици за Авдејевку, бранећи Европу од азијатских хорди из Русије".

"Албанска трећа позиција" је неонацистичка албанска организација чија интернет страница има чак посебан одјељак за "милитанте", а чији телеграм канали величају фашистичке идеологе и промовишу слободну интерпретацију паганизма као исконску албанску религију.

Тако се у манифесту ове групе се наводи да су "хришћанство и ислам су подједнако страни Албанији и Европи, антитрадиционални у својој суштини", и да се "само паганство може сматрати одговарајућом вјерском традицијом у складу са албанским духом и нашим европским идентитетом".

Такође се наводи да организација "сматра демократију прије свега корозивном"; да демократски светоназор "одбацује свети природни и космички поредак", и да умјесто тога за "свете вриједности" има једнакост и "'антирасизам'".

Да антирасизам очигледно није у складу са идеологијом овог покрета указује и дио манифеста гдје се наводи да "свијест о нашем расном идентитету укључује и много обавеза, посебно према нашем вишем европском расном сталежу... Промоција етнодиференцијалистичке стварности моћна је одбрана против демократског погледа на свијет".

Усред подршке коју је Украјина пружила тзв. "Косову" у Савјету Европе, али и све дубљих односа Кијева и Приштине, чини се да су и сада већ нашироко познати украјински пагански неонацисти остварили чврсте везе са својим албанским колегама, пише РТ Балкан

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.