Све морају бити еутаназиране

Афричка куга на фарми са 980 свиња у Дворовима: Упућен апел Градској управи

  • Извор: АТВ
  • 13.04.2024. 11:33

Након периода јењавања афричке куге свиња, до њене појаве поново је дошло на подручју Семберије и то на фарми са 980 свиња у Дворовима. Све животиње на фарми гдје је потврђена свињска куга морају бити еутаназиране, а ради се о фарми са 380 крмача и 600 прасади. Из ресорног министарства упутили су поново апел фармерима да буду одговорни.

"Понављамо из мјесеца у мјесец да ми вирус афричке куге свиња нисмо побиједили него смо га ставили, колико толико, под контролу. Подсјетићу да смо у Семберији, посљедњи случај вируса афричке куге свиња имали 12. јануара. Након тога није било позитивног случаја и министарство пољопривреде је управо тежило да створи предуслове да би фармери покушали да занове своју производњу. Нажалост, ево имамо ситуацију да се афричка куга свиња поново појавила у Семберији. Ми чекамо извјештај са терена који ће сачинити инспекцијски органи као и наши епизиотолошки тимови који ће направити једно озбиљно извиђање и да видимо на који начин је вирус афричке куге свиња дошао“,  каже помоћник министра за ресор ветеринарства у Влади Републике Српске Негослав Лукић.

Šta je afrička kuga svinja i kako se prenosi

Šta je afrička kuga svinja i kako se prenosi

У наредном периоду биће појачање контроле промета животиња јер је потврђено да највећи проблем представља управо илегални промет животиња јер се на тај начин најбрже шири афричка куга свиња. Због тога је још увијек на снази рјешење о забрани промета свиња путем сточних пијаца јер је она оцијењена као мјесто гдје су се вршиле разне махинације по овом питању, кажу у Министарству пољопривреде. Да се прописане биосигурносне мјере морају поштовати, апелују и из Ветеринарског института "Васо Бутозан“. 

"Дезинфекција, контрола улаза људи унутар њихових фарми, контрола уласка животиња, дезинфекција, здравствена увјерења и све оно што је потребно, да бисмо спријечили поновни улазак вируса односно улазак вируса на фарме на којима га није било. Такође, захтијевамо и тражимо од Градске управе Бијељина да припреми све оне активности и ресурсе који су потребни, што је у њиховој надлежности. Дакле, и механизацију и људство и локације на којима ће се вршити еутаназија животиње јер смо свједоци да у претходном периоду у прошлој години, било је мањкавости у том дијелу. И не само Градска управа него све локалне заједнице у Републици Српској дужне су по закону да обезбиједе такве услове. Дакле, више није нешто ново што нам се догађа као што је било у прошлој години. Него имамо нову ситуацију у овој години која захтијева да будемо спремнији јер долазе нам врући дани и љето када очекујемо још већу експанзију ове болести“, каже директор Ветеринарског института "Васо Бутозан“ Драган Кнежевић.

Човјек из села у БиХ се спријатељио са медвједом: 'Ајде руча мој медо

Човјек из села у БиХ се спријатељио са медвједом: 'Ајде руча мој медо

Уколико се фармери не буду придржавали правилником прописаних мјера, биће упитна наплата штете коју би евентуално остварили уколико је испоштовано све што је захтјевано. Познат је и начин на који се може занављати сточни фонд. 

"Услови су неких првих 45 дана може да се убаци неких десет одсто од укупних капацитета. Послије 45 дана се ради тест на афричку кугу свиња о трошку министарства, као и до сада. И онда, ако налаз буде уредан, буде негативан онда се може приступити пуњену пуних капацитета. Тако да, људи су већ упознати. Већина произвођача, узгајивача је усвојила те мјере, поступа по њима, али оно што сада наилазимо на проблем, јесте набавка. Видимо да је цијена свиња висока и овдје у Републици Српској, БиХ и у окружењу“, рекао је предсједник Удружења узгајивача свиња Слободан Петрић. 

Проблем представља и то што у Бијељини нису обезбијеђена сточна гробља која су изузетно значајна како се не би понављала пракса из прошле године када су се локације за укопавање животиња тражиле и по пет дана. Осим новог случаја у Бијељини, нови случајеви афричке куге свиња прије пар дана регистровани су у Милићима и Власеници, као и у Сокоцу у популацији дивљих свиња.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм