ATV

Institut "Dr Miroslav Zotović"

Na proljeće u funkciji banjski centar Šeher

 • Izvor: SRNA
 • 04.12.2023. 09:59

Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci ispunio je plan rada za ovu godinu, dok se na proljeće očekuje da bude funkcionalan Banjsko-rekreativni centar u naselju Šeher, rečeno je Srni u ovom institutu.

Iz Instituta su istakli da projekat u Šeheru napreduje očekivanom dinamikom, te da se pripremaju medicinski timovi za pružanje zdravstvenih usluga, ali i poštuju sve zakonske obaveze u procesu javnih nabavki.

"Očekivanja su da bi na proljeće objekat trebao biti funkcionalan sa svim elementima - od kliničkog informacionog sistema, preko definisanog obima zdravstvenih i komercijalnih usluga kako za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske, tako i za druge korisnike", istakli su u Institutu "Dr Miroslav Zotović".

Veći obim ugovorenih obaveza prema FZO

Obim izvršenih zdravstvenih usluga do 30. septembra veći je za 12 odsto od ugovorenih obaveza prema FZO, a, kako kažu u ovoj ustanovi, očekuje se i veći procenat realizacije do kraja godine.

Iz ove zdravstvene ustanove naglašavaju da su ispunjene obaveze u svim oblastima djelatnosti Instituta - dijagnostika, rehabilitacija djece i odraslih, ortopedska hirurgija, tretman hroničnih rana, baromedicina.

"Osim velikog interesovanja komercijalnih pacijenata i korisnika, prioritet su osiguranici FZO i klinički prioriteti za operativno i neoperativno liječenje i rehabilitaciju", naglasili su u Institutu.

Kada je riječ o smještajnim kapacitetima, iz Instituta navode da je dnevni broj bolničkih i vanbolničkih pacijenata kojima se pružaju usluge rehabilitacije i ortopedskog liječenja od 1.450 do 1.500.

Iz ove ustanove podsjećaju da je osnovna pogodnost pacijenata i korisnika Instituta "Dr Miroslav Zotović" prvenstveno sigurna i kvalitetna zdravstvena usluga u kontinuitetu jer ih pruža kvalifikovano osoblje koje koristi savremenu opremu za dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju.

Prilikom prijema pacijenata na rehabilitaciju poštuju se klinički prioriteti – pacijenti sa postoperativnim, posttraumatskim stanjima koji se direktno upućuju na rehabilitaciju, ali i administrativni prioriteti, odnosno rokovi za početak rehabilitacije koji su definisani u rješenjima nadležne komisije FZO Srpske.

U Banji "Slatini" uskoro peloidno kupatilo

Govoreći o Banji "Slatina", iz Instituta su naveli da su realizovane novine koje se odnose na dostupnost nove opreme za dijagnostiku tjelesne kompozicije što se sprovodi u okviru ambulante specijaliste higijene.

"Sasvim je jasno da su pitanja balansirane ishrane, programirane dijete i fizičke aktivnosti top-tema ne samo za liječenje, nego i za prevenciju brojnih oboljenja. Još jedna novina se odnosi na aparat za radiofrekventnu terapiju koji se koristi za tretman akutnih, hroničnih i bolnih stanja, posttraumatskih stanja, sa odličnim rezultatima", istakli su iz Institutu.

U ovoj ustanovi podsjećaju da je reumatološka dijagnostika u rukama izvrsnih reumatologa već postala jedan od zaštitnih znakova rada kliničara u Slatini, kao i da se bliži završetak rekonstrukcije peloidnog kupatila koje bi početkom iduće godine trebalo ponovo biti dostupno pacijentima, jer je veliko interesovanje za korištenje prirodnih ljekovitih faktora u programu medicinske rehabilitacije.

Iz Instituta "Dr Miroslav Zotović" dodaju da medicinski timovi i uprava ulažu napore u održavanje odlične saradnje sa zdravstvenim ustanovama svih nivoa zdravstvene zaštite.

"Direktni i svakodnevni kontakti sa timovima porodične medicine, timovima iz akutnih bolnica i Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske daju rezultate u smislu pravovremenih prijema pacijenata na dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju, saradnje prilikom liječenja i otpusta, kao i eventualnih premještaja u druge ustanove", rekli su u Institutu, te istakli da se saradnja odnosi i na zajedničke edukacije.

Iz Instituta su napomenuli i da je u novembru održan simpozijum u saradnji sa Klinikom za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Beograd na kojem su osvijetljeni aspekti saradnje u oblastima od zajedničkog interesa za neurohirurgiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Pratite nas i putem Vibera

 • 12:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:55 Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

  Imate riječ sa Milijanom Kos (R)

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 14:15 Serija: Prevrtljivo srce (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Serija: Istine i laži (R) (12+)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.