Институт "Др Мирослав Зотовић"

На прољеће у функцији бањски центар Шехер

  • Извор: СРНА
  • 04.12.2023. 09:59

Институт за физикалну медицину, рехабилитацију и ортопедску хирургију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци испунио је план рада за ову годину, док се на прољеће очекује да буде функционалан Бањско-рекреативни центар у насељу Шехер, речено је Срни у овом институту.

Из Института су истакли да пројекат у Шехеру напредује очекиваном динамиком, те да се припремају медицински тимови за пружање здравствених услуга, али и поштују све законске обавезе у процесу јавних набавки.

"Очекивања су да би на прољеће објекат требао бити функционалан са свим елементима - од клиничког информационог система, преко дефинисаног обима здравствених и комерцијалних услуга како за осигуранике Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, тако и за друге кориснике", истакли су у Институту "Др Мирослав Зотовић".

Већи обим уговорених обавеза према ФЗО

Oбим извршених здравствених услуга до 30. септембра већи је за 12 одсто од уговорених обавеза према ФЗО, а, како кажу у овој установи, очекује се и већи проценат реализације до краја године.

Из ове здравствене установе наглашавају да су испуњене обавезе у свим областима дјелатности Института - дијагностика, рехабилитација дјеце и одраслих, ортопедска хирургија, третман хроничних рана, баромедицина.

"Осим великог интересовања комерцијалних пацијената и корисника, приоритет су осигураници ФЗО и клинички приоритети за оперативно и неоперативно лијечење и рехабилитацију", нагласили су у Институту.

Када је ријеч о смјештајним капацитетима, из Института наводе да је дневни број болничких и ванболничких пацијената којима се пружају услуге рехабилитације и ортопедског лијечења од 1.450 до 1.500.

Из ове установе подсјећају да је основна погодност пацијената и корисника Института "Др Мирослав Зотовић" првенствено сигурна и квалитетна здравствена услуга у континуитету јер их пружа квалификовано особље које користи савремену опрему за дијагностику, лијечење и рехабилитацију.

Приликом пријема пацијената на рехабилитацију поштују се клинички приоритети – пацијенти са постоперативним, посттрауматским стањима који се директно упућују на рехабилитацију, али и административни приоритети, односно рокови за почетак рехабилитације који су дефинисани у рјешењима надлежне комисије ФЗО Српске.

У Бањи "Слатини" ускоро пелоидно купатило

Говорећи о Бањи "Слатина", из Института су навели да су реализоване новине које се односе на доступност нове опреме за дијагностику тјелесне композиције што се спроводи у оквиру амбуланте специјалисте хигијене.

"Сасвим је јасно да су питања балансиране исхране, програмиране дијете и физичке активности топ-тема не само за лијечење, него и за превенцију бројних обољења. Још једна новина се односи на апарат за радиофреквентну терапију који се користи за третман акутних, хроничних и болних стања, посттрауматских стања, са одличним резултатима", истакли су из Институту.

У овој установи подсјећају да је реуматолошка дијагностика у рукама изврсних реуматолога већ постала један од заштитних знакова рада клиничара у Слатини, као и да се ближи завршетак реконструкције пелоидног купатила које би почетком идуће године требало поново бити доступно пацијентима, јер је велико интересовање за кориштење природних љековитих фактора у програму медицинске рехабилитације.

Из Института "Др Мирослав Зотовић" додају да медицински тимови и управа улажу напоре у одржавање одличне сарадње са здравственим установама свих нивоа здравствене заштите.

"Директни и свакодневни контакти са тимовима породичне медицине, тимовима из акутних болница и Универзитетског клиничког центра Републике Српске дају резултате у смислу правовремених пријема пацијената на дијагностику, лијечење и рехабилитацију, сарадње приликом лијечења и отпуста, као и евентуалних премјештаја у друге установе", рекли су у Институту, те истакли да се сарадња односи и на заједничке едукације.

Из Института су напоменули и да је у новембру одржан симпозијум у сарадњи са Клиником за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Београд на којем су освијетљени аспекти сарадње у областима од заједничког интереса за неурохирургију и физикалну медицину и рехабилитацију.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина