Antonija Verhaz

Na UKC-u se liječi 107 zaraženih HIV-om

  • Izvor: ATV
  • 01.12.2023. 13:27

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječi se 107 pacijenata od HIV-a i svi su stabilni zahvaljujući terapiji koja se stalno unapređuje, istakla je načelnica Klinike za infektivne bolesti Antonija Verhaz.

Verhazova je rekla da su u prethodnoj godini evidentirana dva smrtna slučaja - preminuli su pacijenti kod kojih je kasno postavljena dijagnoza.

Ona je rekla da se zbog toga stavlja akcenat na rano otkivanje ove bolesti jer ona nije toliko teška i opasna kao što je bila prije 20, 30 ili 40 godina.

- Trend obolijevanja iz godine u godinu je u povećanju, možda zbog toga što je veća i bolja dostupnost testiranja - rekla je Verhazova.

Verhazova je rekla da HIV danas spada u hronične zarazne infekcije koje se drže pod kontrolom zahvaljujući efikasnoj terapiji, te napomenula da UKC ima svu dostupnu dijagnostiku, a da terapiju obezbjeđuje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da UKC, osim da liječi pacijente, ima obavezu da radi i na prevenciji nastanka i širenja oboljenja, a istovremeno na edukaciji zdravstvenih radnika, studenata i stanovništva.

- To radimo i danas - radimo besplatne preglede i ovim putem želim da pozovem sve stanovnike koji smatraju da su bili u nekom kontaktu ili pripadaju nekoj rizičnoj grupi da dođu na testiranje u UKC - rekao je Đajić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

    ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.