Ivan Ristić

Nije dobro: Poznati meteorolog iznio prognozu za 2024. godinu

  • Izvor: Agencije
  • 03.01.2024. 06:28

Poznati meteorolog Ivan Ristić kaže da će godina pred nama biti veoma topla godina, a za očekivati je da bude jačih zemljotresa ali nisu isključene ni superćelijske oluje.

Što se tiče vremenske prognoze, ugrubo ona će izgledati ovako - snježna zima, toplo proljeće, vrelo ljeto i miholjska jesen i nova topla zima.

"Preko zime očekujem nekoliko snježnih epizoda. Sljedeće nedjelje ide prva i više snijega biće južnije od Save i Dunava. Poslije te nedjelje, biće snijega i u sjevernim krajevima tako da bi cijela Srbija imala snježni pokrivač do Svetog Jovana. Krajem januara ide otopljenje i topljenje snijega. Sredinom februara bi trebalo ponovo da padne, i onda početkom marta još jedan hladniji period kada bi moglo da bude snijega. Planine će ove godine imati dosta snježnog pokrivača tako da u proljeće ulazimo sa tim snijegom", rekao je Ristić

Toplo proljeće

Što se tiče proljeća u njega ćemo ući sa rijekama punim vode, ali i puno toplih dana.


Kako je za 90 sekundi evakuisano gotovo 400 putnika iz japanskog aviona u plamenu

Kako je za 90 sekundi evakuisano gotovo 400 putnika iz japanskog aviona u plamenu

"Biće više sunca nego prošle godine. Kako budemo išli za ljetu, biće sve toplije proljeće a u maju očekujem i do 30 stepeni Celzijusa", rekao je Ristić.

Pakleno ljeto

Što se tiče ljeta Ristić očekuje tri do četiri toplotna talasa.

"Jedan će biti krajem juna, onda drugoj polovini jula pa drugoj dekadi avgusta", rekao je on.

Jesen

Ristić kaže da je u prošlom vijeku oko 25. avgusta uvijek dolazilo do zahlađenja, ali da se to dešava sve rjeđe.

"Došlo je do globalnog otopljenja pa to zahlađenje sada stiže krajem septembra. A čak i ono neki put izostane i onda imamo produženo ljeto, kao prošle godine kad je trajalo do kraja oktobra. Ove godine, ipak, mislim da će ono trajati do kraja septembra. Ali onda oko 10. oktobra kreće miholjsko ljeto, koje će po običaju, potrajati sve do novembra", rekao je on.

Topla zima

Ristić kaže da će zima biti toplija.


Kredita sve više, a novac od putarina leži na računu

Kredita sve više, a novac od putarina leži na računu

"Biće toplije, u svakom slučaju, s tim što se ne može precizno opisati. Ove godine smo imali polarni vrtlog krajem novembra, tako da u jednom periodu može da dođe do jačeg zahlađenja sa snijegom. Što se tiče Nove godine već 8 godina nismo imali snijeg, pa bi ova naredna mogla da bude deveta", rekao je Ristić.

Prirodne katastrofe

Ristić je naglasio da je zbog zemljotresa u Japanu, kojim je počela ova godina, dosta energije stiglo do površine planete a da je 2023. godina bila sem po rekordnim temperaturama, rekordna i po broju zemljotresa.

"Ove godine se mogu na puno tačaka na svijetu očekivati jači zemljotresi, možda čak i od 8 i 9 stepeni Rihtera. Što se tiče Srbije seizmička aktivnost će da se smanjuje poslije decembra ali kada krene proljeće, već od druge polovine marta, april i maj, mogu biti kritični za Srbiju. Treba da preguramo ta tri mjeseca", kaže Ristić.


Meteorolozi sve više spominju polarni vorteks: Kakve su šanse da nas zakači

Meteorolozi sve više spominju polarni vorteks: Kakve su šanse da nas zakači

On dodaje da će ove godine proljeće biti drugačije nega lane, sa više sunca.

"Može se desiti da temperatura već u maju pređe 30 stepeni. Znači, biće manji toplotni talas. Prošle godine nismo imali sunca do početka ljeta, više je proljeće bilo kao nastavak zime. A postoji šansa da bude i snijeg oko 20. aprila, koji se posljednjih godina stalno pojavljivao", kaže Ristić.

Zbog toga što će će biti više sunca i manje oblaka, Sredozemno i Atlantsko more će biti malo hladnije.

"Za temperaturu mora važi drugo pravilo. Kada ima puno oblaka, temperatura mora raste polako jer ne može da se ohladi. Zbog oblaka koji su bili iznad Sredozemnog i Jadranskog mora, temperatura vode je bila viša dva stepena. I kada je počeo toplotni talas prošlog ljeta, more se još više ugrijalo i dostiglo temperaturu od 29 stepeni. Tako je izazvalo te superćelijske oluje. Ove godine će možda biti par stepeni hladnije more, pa ne može da se isključi da će biti superćelijskih oluja", izjavio je Ristić i dodao da ako dođe do njih neće biti u obimu kao prošle godine.

Što se tiče poplava, Ristić objašnjava da se očekuje dosta snijega tokom zime pa će rijeke na proljeće biti visoke i na maksimalnom nivou.

"Ako na proljeće bude više kiše, postoji opasnost od poplava", zaključio je on, prenosi "24sedam".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

    'Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)