Doboj

"Novi život" pomaže parovima u želji da dobiju potomstvo

  • 09.05.2019. 19:27

Parovi iz Doboja, koji se godinama bore sa sterilitetom osnovali su udruženje u želji da dobiju potomstvo. Simboličnog je naziva, “Novi život“, a  vide ga kao prečicu na tom putu.

Iako je novac velika prepreka, sa udruženjem će vjeruju, lakše do savjeta, pristupa fondovima, podrške. 

"Naš je cilj da informacije takođe  imaju  na jednom mjestu o klinikama, analizama, obzirom da je to jako dostupno sve, najčešće je nama samo treba novac“, kaže Aleksandra Sofrenić, predsjednica Udruženja „Novi život“.

Registra nema, a sugrađani im se, pričaju, obraćaju stidljivo. Oni koji nemaju strah da stanu pred kameru, saglasni su da je novac najveći problem. Zato kažu znači i lijek koji im neko ustupi. 

"Jako su velika novčana sredstvam, niko ne zna koji su to problemi putovanja. Jako znači zato što su ti lijekovi, sve i jedan medicinski nalaz su jako skupi, ne može se neke stvari uraditi u državnom“, kaže Branislava Dević.

Grad je spreman da im pruži pomoć. Prvi put u gradskom budžetu bi se moglo naći novca za parove s tim problemom. 

"Dogovor je bio da oni naprave plan da naprave ono šta je prioritet i da to definišemo kroz jednu skupštinsku odluku gdje ćemo tražiti način da imaju svoju budžetsku stavku, mislim da ništa protiv u sledećem budžetu da bude kod sa sredstvima koja će biti namijenjena upravo za njih“, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Procjenjuje se da svaki peti par u BiH ima problem sa sterilitetom. Liječenje je skupo i dugotrajno. Zato će Dobojlije, koje vode tu bitku, nastojati da se izbore za popsute u laboraotrijama, ili niže kamate na kredite, bez kojih, kažu, ne mogu.

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.