Doboj

"Novi život" pomaže parovima u želji da dobiju potomstvo

  • 09.05.2019. 19:27

Parovi iz Doboja, koji se godinama bore sa sterilitetom osnovali su udruženje u želji da dobiju potomstvo. Simboličnog je naziva, “Novi život“, a  vide ga kao prečicu na tom putu.

Iako je novac velika prepreka, sa udruženjem će vjeruju, lakše do savjeta, pristupa fondovima, podrške. 

"Naš je cilj da informacije takođe  imaju  na jednom mjestu o klinikama, analizama, obzirom da je to jako dostupno sve, najčešće je nama samo treba novac“, kaže Aleksandra Sofrenić, predsjednica Udruženja „Novi život“.

Registra nema, a sugrađani im se, pričaju, obraćaju stidljivo. Oni koji nemaju strah da stanu pred kameru, saglasni su da je novac najveći problem. Zato kažu znači i lijek koji im neko ustupi. 

"Jako su velika novčana sredstvam, niko ne zna koji su to problemi putovanja. Jako znači zato što su ti lijekovi, sve i jedan medicinski nalaz su jako skupi, ne može se neke stvari uraditi u državnom“, kaže Branislava Dević.

Grad je spreman da im pruži pomoć. Prvi put u gradskom budžetu bi se moglo naći novca za parove s tim problemom. 

"Dogovor je bio da oni naprave plan da naprave ono šta je prioritet i da to definišemo kroz jednu skupštinsku odluku gdje ćemo tražiti način da imaju svoju budžetsku stavku, mislim da ništa protiv u sledećem budžetu da bude kod sa sredstvima koja će biti namijenjena upravo za njih“, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Procjenjuje se da svaki peti par u BiH ima problem sa sterilitetom. Liječenje je skupo i dugotrajno. Zato će Dobojlije, koje vode tu bitku, nastojati da se izbore za popsute u laboraotrijama, ili niže kamate na kredite, bez kojih, kažu, ne mogu.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)