Bijeljina

Obilježena 31 godina od bitke za Banj brdo

  • Izvor: ATV
  • 21.04.2024. 19:41

Danijela Simeunović Panić imala je sedam godina kada je njen otac Slavko život izgubio braneći kućni prag. Zahvalna je i na tih sedam godina uspomena koje je sa njim stvorila.

- Da kažemo da smo ponosni, nismo baš, ali zahvalni jesmo, jer sve ono u čemu mi danas živimo, u miru, slobodi je njihova zasluga. Oni su platili najskuplju cijenu - kaže Danijela Simeunović Panić, kćerka poginulog borca.

Djeca i porodice poginulih boraca prošli su mnogo toga. Morali su mnogo toga da prevaziđu sami i da nađu načina da nastave da žive dalje. Ono što mora da se održi je sjećanje na junake.

- Pored svih svojih osobina, vrlina i ličnih karakteristika, najvrijednija, najčasnija i najponosnija jeste osobina da sam sin  poginulog vojnika koji je dao svoj život za Republiku Srpsku, a u kojoj sam tada imao 10 godina - priča Branislav Šušljik, sin poginulog borca.

- Na mladima svijet ostaje i mi želimo da nastavimo, da se ovo nikada ne zaboravi, ne smijemo ovakve stvari nikada zaboraviti i uvijek da ih pominjemo jer oni su naši heroji - poručuje Milenko Mićanović, sin poginulog borca.

Na današnji dan 1993. godine 33 borca su poginula na Banj brdu na Majevici. Braneći svoju domovinu. Žrtve su to koje ne smiju biti zaboravljene.

- Da smo bili na teritoriji srpske zemlje, da smo branili oko 3.000 srpskih stanovnika, tu nije bilo muslimanskih stanovnika, branili smo se na svome što se kaže, a podnijeli smo tolike žrtve - ističe Borivoje Đokić, ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade.

- Dok se mi njih budemo sjećali, živjeće oni i sloboda za koju su dali svoje život, a sigurno i Srpska. Naša je obaveza da se uozbiljimo, ujedinimo i složimo i da Republiku sačuvamo, prije svega zbog njih, to smo njima prije svega dužni, a dužni smo i samim nama i budućim generacijama - izjavio je Radan Ostojić, predsjednik BORS-a.

Danas mnogi iz Sarajeva i bijelog svijeta pokušavaju da ponište Republiku Srpsku, unoseći nemir među narod. Moramo ostati zajedno te da i dalje budemo na braniku svoje otadžbine kako bi sačuvali svoju Republiku Srpsku, kažu u Boračkoj.

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Lovački saveti (R)

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.