Vlasenica

Obilježena 31 godina od pogibije 15 derventskih boraca

  • Izvor: RTRS
  • 09.03.2024. 14:10

U Vlasenici je danas obilježena 31 godina od pogibije 15 boraca derventske 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, koja se borila širom Srpske.

Članovi porodica poginulih boraca, predstavnici boračkih organizacija i lokalnih vlasti Dervente i Vlasenice posjetili su Spomen-sobu i položili vijence na centralni spomenik poginulim borcima iz Vlasenice.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služen je parastos poginulim borcima iz Dervente. Položeni su vijenci i cvijeće na spomen-ploču na vojničkom groblju.

Predsjednik Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić rekao je da svake godine u Vlasenicu dolaze sa velikom tugom zbog poginulih, ali i s velikim ponosom.

- Doprinos boraca iz Dervente slobodi ovih i drugih krajeva i cijele Republike Srpske nesumnjivo je veliki, ali sloboda se u našoj istoriji uvijek plaćala skupo. Životima, dijelovima tijela i zdravljem. Cijena koja plaćena u Vlasenici je zaista visoka i zbog toga moramo da čuvamo to dostignuće - istakao je Vujičić.

Pripadnici 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske iz Dervente poginuli su u rejonu Cerske 9. marta 1993. godine. Borili su se širom Srpske, od Vlasenice, Milića, pa do sarajevskog i zapadno-krajiškog ratišta.

U odbrani Vlasenice živote su izgubili Janko Marić, Slobodan Davidović, Željko Dujaković, Borko Nović, Miloš Milanković, Mitar Popović, Mirko Davidović, Mirsad Mujačić, Miladin Udovičić, Nedeljko Đekić, Petar Čolić, Rasim Mehmedović, Dražen Bojanić, Vinko Demirović i Nedeljko Dragojlović.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: