Власеница

Обиљежена 31 година од погибије 15 дервентских бораца

  • Извор: РТРС
  • 09.03.2024. 14:10

У Власеници је данас обиљежена 31 година од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске, која се борила широм Српске.

Чланови породица погинулих бораца, представници борачких организација и локалних власти Дервенте и Власенице посјетили су Спомен-собу и положили вијенце на централни споменик погинулим борцима из Власенице.

У Цркви Светих апостола Петра и Павла служен је парастос погинулим борцима из Дервенте. Положени су вијенци и цвијеће на спомен-плочу на војничком гробљу.

Предсједник Борачке организације Дервента Чедо Вујичић рекао је да сваке године у Власеницу долазе са великом тугом због погинулих, али и с великим поносом.

- Допринос бораца из Дервенте слободи ових и других крајева и цијеле Републике Српске несумњиво је велики, али слобода се у нашој историји увијек плаћала скупо. Животима, дијеловима тијела и здрављем. Цијена која плаћена у Власеници је заиста висока и због тога морамо да чувамо то достигнуће - истакао је Вујичић.

Припадници 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске из Дервенте погинули су у рејону Церске 9. марта 1993. године. Борили су се широм Српске, од Власенице, Милића, па до сарајевског и западно-крајишког ратишта.

У одбрани Власенице животе су изгубили Јанко Марић, Слободан Давидовић, Жељко Дујаковић, Борко Новић, Милош Миланковић, Митар Поповић, Мирко Давидовић, Мирсад Мујачић, Миладин Удовичић, Недељко Ђекић, Петар Чолић, Расим Мехмедовић, Дражен Бојанић, Винко Демировић и Недељко Драгојловић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: