Pod kontrolisanim uslovima

Od sutra je moguće useljavanje svinja na farme

  • Izvor: ATV
  • 21.03.2024. 19:29

Od sutra je moguće useljavanje svinja na farme pod kontrolisanim uslovima. To znači da će se životinje testirati nakon 45 dana. Ukoliko svinje ne budu zdrave, slijedi eutanazija, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Sve mjere definisane su Pravilnikom o biosigurnosti, a predviđaju ograđivanje farmi, dezinfekcijske barijere i drugu zaštitu. 

- One jednostavno nisu nikakva apstrakcija, one su skup mjera koje imaju za cilj sprječavanje unošenja patogena na farme svinja i mi smo ih podijelili na tzv.spoljašnje i unutrašnje biosigurnosne mjere - kaže Negoslav Lukić, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Ključno je pridržavanje mjera koje su propisane. S obzirom da je virus nepredvidiv i da čak i sa vakcinom ako se pojavi, nije 100 odsto sigurno da će biti iskorijenjena, sve nade polažu se u odgovornost samih vlasnika farmi.

- Da se nivo sigurnosti mora podići, on ne znači podizanje ograde nego odgovoran pristup i samo ponašanje vlasnika životinje on odgovara za svoje životinje, i sve mjere mogu da se urade ali ako nema adekvatnog pristupa farmera on opet može unijeti virus u svoju farmu - rekao je Dragan Knežević, direktor Veterinarskog instituta "Dr. Vaso Butozan".

Da bi životinje ušle na farme moraju biti obilježene, da imaju uvjerenje o zdravstvenom stanju i da su poznatog porijekla. Samo tada je moguća nadoknada štete u slučaju eutanazije, upozoravaju iz Ministarstva. 

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: