Grupa od 15 učenika

Orkestar sekcije duhovne muzike gimnazije iz Gradiške izvodi i popularnu muziku

  • Izvor: ATV
  • 15.11.2023. 10:00

Duhovna muzika, obrade klasika, ali popularna muzika dio su repertoara učeničkog orkestra sekcije duhovne muzike iz gradiške gimnazije.

Ova grupa od 15 učenika nedavno se takmičila na muzičkom festivalu Rok Serbika u Zrenjaninu gdje su osvojili drugo mjesto prema glasovima publike. Jedna od numera koju su izvodili pod nazivom "Ona i ja“, napisao je i komponovao David Kalabić, učenik četvrtog razreda. Kaže inspiraciju za pisanje teksta našao je u ličnom iskustvu, te u onom njegovih prijatelja.

Iako je sekcija duhovnog karaktera, članovi ove grupe miješaju više žanrova. Neki njenih vokala kažu - ljubav prema muzici je ono što ih spaja. 

Jedan od vokala je i Nemanja Škrbić, učenik drugog razreda koji pored pjevanja svira i klavijaturu. 

Pored jakih vokala, muzičko izvođenje ovog orkestra upotpunjuje i instrumentalna pratnja. Kažu, dobar muzičar sve žanrove i svaku muziku može prenijeti. 

Darko Savić, vjeroučitelj koji drži ovu sekciju kaže da je četvergodišnje postojanje ove sekcije samo nastavak njegovih časova vjeronauke u kojima se trudi da djeci prenese iskonske hrišćanske vrijednosti dobrote. Kaže, dobra muzika sa pozitivnim tekstovima ne prepoznaje granice.  

Duhovno povezivanje učenika muzikom pozitivan je primjer kako u mlade ljude usaditi prave vrijednosti - kažu iz gradiške gimnazije. Naročito u savremenom dobu kada se promovišu one pogrešne.

Nakon uspjeha u Zrenjaninu, orkestar duhovne muzike nastavlja sa pripremama za predstojeće priredbe. Kažu, u planu im je i odlazak u Beograd gdje će autorsku pjesmu "Ona i ja“ snimiti u muzičkom studiju te je oživjeti i u audio formatu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: