Godišnjica agresije

Ostao bez dva sina i supruge: Dragutin Vukojević u hrvatskoj agresiji izgubio porodicu!

  • Izvor: ATV
  • 18.09.2023. 19:15

Dragutin Vukojević 18. septembar nikada neće zaboraviti. U hrvatskoj agresiji izgubio je porodicu. Ostao je bez dva sina i supruge.

Oni su, sve što je imao. Godine prolaze, priča Dragutin, a svake godine je sve teže.  

"Mlađi je bio 10 godina star, a straiji 16 godina. To su uradili potmoci ustaških zločinaca koji u uradili i 41. godine. Teško jeste nikada neće biti lakše, nego svake godine je teže i teže", priča Dragutin.

Odbrana zapadnih granica bila je odsudna bitka za koju nije bilo popravnog. Presudnu ulogu, kaže Dušan Đenadija imao je narod koji nije napuštao svoja ognjišta. 

"Mi smo bili ubijeđeni da će hrvatska vojska da izvrši agresiju, jer mi dobro poznajemo istoriju. Najveći motiv u odbrani na ovim prostorima dao je narod, koji nijednog momenta nije dao do znanja da bi napustio svoje teritorije tako da je to bio jedan motiv poseban za vojsku", kaže Đenadija, komandant borbene grupe "Balj".

Oni koji su svoje živote dali za odbranu Republike Srpske nikada ne smiju biti zaboravljeni. Srpski narod, čulo se na obilježavanju kroz prošlost je uvijek imao stravična stradanja. 

"Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu koju su podnijeli kako vojnici vojske Republike Srspke tako i civili koji su ovdje postradali od hrvatske vojske", kaže Viktor Nuždić, v.d direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lic.

"Ono što je specifično za ovaj dan jeste ubistvo velikog broja civila, nedužnih ljudi koji su se našli u svojim ognjištima i koji su stradali pod najezdom hrvatske vojske", kaže Isidora Graorac, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Upravo zbog toga  važno je da se pamćenje njeguje i da mladi naraštaji znaju šta se dešavalo. 

"Ako budemo učili mlade ljude, školarce šta se to zaista dešavalo mislim da imamo šansu da očuvamo Republiku Srpsku da živimo na ovim prostorima jer bez toga nema nam slobode", kaže Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Naselja i gradovi u tom periodu pretrpjeli su velika razaranja i milionske štete. 

U hrvatskoj agresiji 18. i 19. septembra 1995. godine na područje zapadnog dijela Republike Srpske, ubijeno je 107 osoba - 56 civila i 51 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske. 101 osoba je ranjena.

Pratite nas i putem Vibera