Posebna simbolika

Ova hrana bi obavezno trebalo da se nađe na vaskršnjoj trpezi

  • 29.04.2024. 08:52

Uskoro stiže Vaskrs, a vrijedne domaćice uveliko razmišljaju šta će to spremiti za prazničnu trpezu.

Pored čorbe, predjela, hljeba i kolača, na vaskršnjoj trpezi treba da se nađe i ova hrana.

Med

Od Aristotela do Vergilija, mnogi su antički autori pisali o pčelama. Uvijek simbolizuje pozitivne stvari, kao što su obilje, mudrost, pa čak i Božja riječ.

Počela Stradalna nedjelja, posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta

Počela Stradalna nedjelja, posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta

Na vaskršnjoj trpezi med simbolizuje apostole koji su kao pčele raznosile riječ Hristovu, pa je dobro da se tako i svi ukućani zaslade.

Jagnjetina

Jagnje je simbol samog Gospoda, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. On je žrtveno jagnje koje je trpeljivo podnijelo muke i smrt, i pobedonosno jagnje koje je Božje, na prestolu nebeskom.

Farbana jaja

Za proslavljanje Vaskrsa vežu se brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje, a zajedničko im je ukrašavanje i farbanje jaja. Upravo njime se ukućani prvo i omrse poslije vaskršnjeg posta.

Da li za Vaskrs treba farbati paran ili neparan broj jaja

Da li za Vaskrs treba farbati paran ili neparan broj jaja

Bojena jaja jesu simbol Vaskrsa, mada su prehrišćanski običaj. Ovaj simbol proljećnog buđenja izvora života postoji i u jevrejskoj religiji.

Jaja bojena i kuvana u lukovini bila su obavezna na trpezi u dane u kojima se praznovala Pasha. Šarena vaskršnja jaja tradicionalno se poklanjaju na prazik i u dane koji slede iza Vaskrsa.

Pogača

Umjesto kupovnog hljeba napravite domaći, svakako je mnogo ukusniji i ljepše miriše. Hljeb je simbol samog Gospoda Isusa: “Ja sam hljeb života”. (Jov. 6, 48). Tako je rekao Gospod Isus gladnome ljudskom rodu.

Riba

Riba je simbol svih ljudi. Lovljenje ribe označava lovljenje duša ljudskih za carstvo Božje. Riba je u vrijeme progona hrišćana u Rimskom carstvu korišćena kao hrišćanski znak raspoznavanja, pošto grčka riječ za ribu, “ihtos”, u sebi krije početna slova izraza “Isus Hristos, Božji Sin, Spasitelj”.

Koliko jaja bi trebalo farbati za Vaskrs

Koliko jaja bi trebalo farbati za Vaskrs

Iako se riba jede tokom posta, zbog simbolike se postavlja i na vaskršnju trpezu.

Kvasac

Kvasac je simbol nebeskog carstva “jer od malog grumena kvasca, svo tijesto uskisne”. Zato se vaskršnji kolač obavezno pravi sa kvascem, prenosi Žena Blic.

Pratite nas i putem Vibera