Promjene

Ovim građanima BiH struju neće isključiti čak i ako ne budu plaćali račune

  • Izvor: Agencije
  • 18.12.2023. 09:44

Stupanjem na snagu novog Zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti FBiH na području ovog bh. entiteta postojaće kupci kojima električna energija neće biti isključena čak iako ne budu plaćali račune.

Razlog tome je što novi zakon definiše dvije nove kategorije kupaca – ugroženi kupac i zaštićeni kupac, piše "Večernji list BiH".

Kako je definisano navedenim zakonskim propisom koji donosi brojne prednosti za sektor energetike i građane, unaprjeđuje strateško planiranje i regulatorni okvir, ugroženi kupac je kupac iz kategorije domaćinstva kojem je ovaj status priznat po osnovi stanja socijalne potrebe, odnosno visine prihoda ili udjela troškova za energiju u okviru raspoloživih prihoda, dok je zaštićeni kupac iz kategorije domaćinstva kojem je ovaj status priznat po osnovi potreba zaštite života i zdravlja, zbog čega ne smije biti isključen sa elektroenergetske mreže.

"Ugroženi kupac ima pravo na subvenciju dijela troškova za utrošenu električnu energiju u iznosu koji se propisuje uredbom Vlade FBiH. Zaštićenom kupcu ne može se izvršiti obustava isporuke električne energije zbog neplaćanja", stoji u prijedlogu zakona.


Vučić otkrio kada će ponovo biti izbori u Srbiji

Vučić otkrio kada će ponovo biti izbori u Srbiji

"Vlada Federacije donosi uredbu kojom se uređuju pitanja od značaja za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca, uključujući: mjere radi zaštite ugroženih kupaca; uslove za sticanje statusa ugroženog i zaštićenog kupca; sadržaj zahtjeva i dokaze koji se prilažu za sticanje statusa ugroženog i zaštićenog kupca; način zaštite ugroženog kupca i nivo subvencija za troškove električne energije ili prirodnog plina; rok i postupak za odlučivanje o sticanju statusa ugroženog i zaštićenog kupca; sadržaj akta kojim se utvrđuje status ugroženog i zaštićenog kupca te način vođenja evidencije o ugroženim i zaštićenim kupcima", stoji u prijedlogu zakona te se navodi kako se sredstva za zaštitu ugroženih i zaštićenih kupaca osiguravaju iz budžeta FBiH, kantona i opština/gradova.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić ističe kako će time najosjetljivije kategorije građana dobiti novi mehanizam zaštite svojih prava.

Objasnio je da FBiH do sada nije imala jedinstven i sveobuhvatan sistem strateškog planiranja u sektoru energetike te da su izrada strateških dokumenata i planiranje razvoja do sada bili propisani u više različitih zakona, što nije osiguravalo cjelovito sagledavanje ukupne energetske politike.

"Visok nivo kompleksnosti sistema strateškog planiranja u sektoru energije prouzrokovala je probleme s realizacijom u praksi, kako u pogledu same izrade velikog broja dokumenata tako i u pogledu osiguranja provedbe i praćenja njihove realizacije", dodao je on.

Regulacija djelatnosti

"Novi zakon uvodi novi sistem strateškog planiranja i njegove provedbe u praksi, čime se osiguravaju bolje mogućnosti za sagledavanje razvoja i sprovođenje ciljeva sektora na koherentan i cjelovit način", istakao je Lakić.


Pronađena pločica za koju se vjeruje da priziva Belzebuba: Еvo šta piše na njoj

Pronađena pločica za koju se vjeruje da priziva Belzebuba: Еvo šta piše na njoj

Naveo je da zakon donosi značajna unaprjeđenja zakonskog okvira koji uređuje rad Regulatorne komisije za energiju u FBiH, a koja je jedna od ključnih institucija u energetskom sektoru sa zadatkom da štiti kupce i energetske subjekte te doprinosi stabilnim uslovima poslovanja.

Istakao je da je jedan od glavnih ciljeva regulacije djelatnosti da se otvaranjem energetskog tržišta i jačanjem konkurencije zaštite kupci utvrđivanjem potrebnog kvaliteta usluga, uz prihvatljive troškove, te da se osiguraju uslovi za privlačenje kapitala u energetski sektor.

"Novi zakon značajno unaprjeđuje pravni okvir za rad i funkcionisanje Regulatorne komisije, a što će na kraju poboljšati zaštitu građana", rekao je Lakić.

Pratite nas i putem Vibera