Prisustvovali zvaničnici Srpske

Patrijarh Irinej osveštao Hram u Mrčevcima FOTO

  • 06.10.2018. 12:43

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem danas su u selu Mrčevci kod Laktaša osveštali novoizgrađeni Hram Svetih ravnoapostolnih Konstantina i Jelene.

Kumovi hrama su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Odbora za izgradnju hrama Dragoljub Davidović, kojima su uručene pisane zahvalnice. 

U besjedi nakon osveštanja hrama, patrijarh Irinej je pozvao sve građane Republike Srpske da žive u slozi i ljubavi. 

"Mi smo mali narod i da bi se održali moramo biti složni i jedinstveni. To nas je održalo u čitavoj istoriji i to će nas održati sada i u budućnosti", istakao je patrijarh Irinej. 

On je naveo da se Republika Srpska nalazi u velikom iskušenju u borbi za opstanak. 

"Mnogo je onih koji ne žele da čuju za ime Republike Srpske i za nas Srbe, za vjeru hrišćansku i pravoslavnu, ali to je njihov problem. Naše je da se uzdamo u Gospoda Boga i da ga nosimo u srcima svojim, a sve drugo što je iznad nas ostaje Bogu", napomenuo je patrijarh Irinej. 

On je rekao da srpski narod nije glup, već inteligentan i da je svijetu dao velike ličnosti. 

Patrijarh Irinej je poručio srpskom narodu da čuva Republiku Srpsku, svoj identitet i srpsku vjeru pravoslavnu. 

Vladika Jefrem izrazio je zahvalnost NJegovoj svetosti patrijarhu Irineju na beskonačnoj ljubavi i pažnji koju ima prema Eparhiji banjalučkoj i srpskom narodu na prostoru Republike Srpske i šire. 

"Hvala Vam jer ste našli vremena da i pored silnih obaveza posjetite ove prostore, a posebno Republiku Srpsku. To za nas mnogo znači, osjećamo se duhovno jači, sposobniji, da rješavamo probleme i iskušenja kojih ima na svim i na našem prostoru", istakao je vladika Jefrem. 

Osveštanju hrama prisustvovala je i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović. 

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program