Prisustvovali zvaničnici Srpske

Patrijarh Irinej osveštao Hram u Mrčevcima FOTO

  • 06.10.2018. 12:43

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej i NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem danas su u selu Mrčevci kod Laktaša osveštali novoizgrađeni Hram Svetih ravnoapostolnih Konstantina i Jelene.

Kumovi hrama su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Odbora za izgradnju hrama Dragoljub Davidović, kojima su uručene pisane zahvalnice. 

U besjedi nakon osveštanja hrama, patrijarh Irinej je pozvao sve građane Republike Srpske da žive u slozi i ljubavi. 

"Mi smo mali narod i da bi se održali moramo biti složni i jedinstveni. To nas je održalo u čitavoj istoriji i to će nas održati sada i u budućnosti", istakao je patrijarh Irinej. 

On je naveo da se Republika Srpska nalazi u velikom iskušenju u borbi za opstanak. 

"Mnogo je onih koji ne žele da čuju za ime Republike Srpske i za nas Srbe, za vjeru hrišćansku i pravoslavnu, ali to je njihov problem. Naše je da se uzdamo u Gospoda Boga i da ga nosimo u srcima svojim, a sve drugo što je iznad nas ostaje Bogu", napomenuo je patrijarh Irinej. 

On je rekao da srpski narod nije glup, već inteligentan i da je svijetu dao velike ličnosti. 

Patrijarh Irinej je poručio srpskom narodu da čuva Republiku Srpsku, svoj identitet i srpsku vjeru pravoslavnu. 

Vladika Jefrem izrazio je zahvalnost NJegovoj svetosti patrijarhu Irineju na beskonačnoj ljubavi i pažnji koju ima prema Eparhiji banjalučkoj i srpskom narodu na prostoru Republike Srpske i šire. 

"Hvala Vam jer ste našli vremena da i pored silnih obaveza posjetite ove prostore, a posebno Republiku Srpsku. To za nas mnogo znači, osjećamo se duhovno jači, sposobniji, da rješavamo probleme i iskušenja kojih ima na svim i na našem prostoru", istakao je vladika Jefrem. 

Osveštanju hrama prisustvovala je i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović. 

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.