У многим домаћинствима могуће је пронаћи тепсију или неку другу лимену посуду с тамносмеђим наслагама, али колико је она заправо сигурна за свакодневно кориштење?
Постоји много неслагања када је ријеч о смеђим наслагама које се накупљају на лименом суђу.
Ријеч је о патини, премазу који се ствара током хемијског процеса који се догађа када често користите лим за печење за припрему хране у уљу. Извршна уредница АТК Лиси МекМанус, уље полимеризира на површини лима за печење, попут зачина на тави од лијеваног жељеза.
"Полимеризација значи да се, како се уље загријава, његове молекуле повезују и вежу једна за другу те за површину таве, творећи природни нељепљиви слој који тамни у топлини рерне", каже МекМанус.
Поновљена употреба побољшава патину и срећом, према томе, потпуно је сигурна и нормална за употребу.
Патина која се ствара на вашој тепсији пружа природно неприањајућу површину, за разлику од комерцијално произведеног кухињског прибора с неприањајућим премазом, који често користи хемикалије за стварање сличног учинка.
Овај заштитни слој олакшава кување и чишћење. Захваљујући тамној боји, која се брже загријава и брже порумени храну од свијетлих површина, патина такође помаже у бржем кувању хране.
Можда ћете бити у искушењу ставити прљаву тепсију у машину за суђе, али МекМанус препоручује ручно прање. Будући да је већина тава израђена од алуминијума, склоне су потамњењу у такозваном "киселом окружењу" машине за суђе. Иако је безопасно, то потамњење може утицати на изглед вашег лима за печење, пише Клих.
Да би изгледало најбоље, користите обични детерџент за прање суђа с врућом водом и спужвом. Када је ријеч о складиштењу, МекМанус воли држати тепсије усправно на крајевима јер заузимају мање простора и једноставније их је извући.