Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: Nema mira gdje nema vjere i povjerenja u riječ Hristovu

  • Izvor: SRNA
  • 21.11.2023. 22:57

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu povodom hramovne slave, poručivši da nema mira tamo gdje nema vjere i povjerenja u riječ Hristovu, u Jevanđelje, u njegovu ljubav i promisao.

"Tu nema prave radosti, nema istinskog doživljaja ljepote života", naveo je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naglasio da je riječ Hristova kao Jevanđelje data ljudima da bi tu riječ Hristovu pretvorili u svoj život.

Onaj ko to čini, istakao je patrijarh, ide putem smirenja i osjeća dubinu svojih nemoći i slabosti, svojih promašaja i svog grijeha, ali u isto vrijeme i visinu i širinu ljubavi Božije i njegovog prisustva.

"Radujte se zbog toga što Bog ne mjeri našu vrijednost po tome šta smo učinili u nekom trenutku, čak i ako je pogrešno, nego se radujte zbog toga ako ste kroz pokajanje i preobražaj uspjeli da ustanete i prepoznate ljubav Božju, jer sve zavisi od njega. On je početak i kraj! Ma koliko da ste savršeni, ako nema ljubavi Božije i njegovog snishođenja - uzalud je onda sve", poručio je patrijarh Porfirije.

Hrvatica pokušala da pobjegne sa lažnim bh. dokumentima

Hrvatica pokušala da pobjegne sa lažnim bh. dokumentima

Njegova svetost je napomenuo da je ovo vrijeme ispunjeno mnoštvom mogućnosti lakih izbora, zbog kojih se odustaje od podviga raspeća, života u pokajanju, provjeravanja sebe riječju Hristovom, riječju svetih Otaca - da nam molitva za spasenje svijeta bude jezik kojim govorimo i misao kojom mislimo, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski je naveo da Crkva nema potrebu za bilo kim kao pojedincem, niti iko kao pojedinac može biti mjera i kriterijum Crkve, nego samo obrnuto.

"Mi imamo potrebu za Crkvom, za zajednicom sa Hristom koja se u Crkvi realizuje. Početak i put realizacije tog jedinstva jeste vjera i povjerenje, jeste smirenje. Ne može biti niko od nas arbitar života Crkve, jer ni Jevanđelje nije dato da bismo se mi njim koristili, da bismo kroz Jevanđelje kao kriterijum provjeravali druge, nego je riječ Hristova kao Jevanđelje data nama da bismo mi tu riječ Hristovu pretvorili u svoj život", rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je poručio da opredjeljenje uvijek bude za Hrista, da se uvijek bira njegov put, pa makar naizgled spolja bio trnovit i težak, put krsta.

Održan koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske

Održan koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske

"To je jedini put u kojem boravi i počiva sila pobjede, sila vaskrsenja, sila pobjede nad smrću, sila pobjede nad zlom, sila pobjede nad nečastivim", naglasio je patrijarh Porfirije.

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan, koji je jedna od najčešćih krsnih slava kod Srba.

Praznik, koji je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom i uvijek se obilježava 21. novembra prema novom kalendaru, spomen je na jednog od anđela koji su se, prema predanju, sa vojskom svih anđela suprotstavili silama zla. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Serija: Ljubavni zalogaji (12+)

    ' '''Domaći sitkom ’Ljubavni zalogaji’ u režiji Milorada Milinovića uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i ovaj simpatični sitkom.

  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film