Његова светост

Патријарх Порфирије: Нема мира гдје нема вјере и повјерења у ријеч Христову

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2023. 22:57

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду поводом храмовне славе, поручивши да нема мира тамо гдје нема вјере и повјерења у ријеч Христову, у Јеванђеље, у његову љубав и промисао.

"Ту нема праве радости, нема истинског доживљаја љепоте живота", навео је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да је ријеч Христова као Јеванђеље дата људима да би ту ријеч Христову претворили у свој живот.

Онај ко то чини, истакао је патријарх, иде путем смирења и осјећа дубину својих немоћи и слабости, својих промашаја и свог гријеха, али у исто вријеме и висину и ширину љубави Божије и његовог присуства.

"Радујте се због тога што Бог не мјери нашу вриједност по томе шта смо учинили у неком тренутку, чак и ако је погрешно, него се радујте због тога ако сте кроз покајање и преображај успјели да устанете и препознате љубав Божју, јер све зависи од њега. Он је почетак и крај! Ма колико да сте савршени, ако нема љубави Божије и његовог снисхођења - узалуд је онда све", поручио је патријарх Порфирије.

Хрватица покушала да побјегне са лажним бх. документима

Хрватица покушала да побјегне са лажним бх. документима

Његова светост је напоменуо да је ово вријеме испуњено мноштвом могућности лаких избора, због којих се одустаје од подвига распећа, живота у покајању, провјеравања себе ријечју Христовом, ријечју светих Отаца - да нам молитва за спасење свијета буде језик којим говоримо и мисао којом мислимо, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Патријарх српски је навео да Црква нема потребу за било ким као појединцем, нити ико као појединац може бити мјера и критеријум Цркве, него само обрнуто.

"Ми имамо потребу за Црквом, за заједницом са Христом која се у Цркви реализује. Почетак и пут реализације тог јединства јесте вјера и повјерење, јесте смирење. Не може бити нико од нас арбитар живота Цркве, јер ни Јеванђеље није дато да бисмо се ми њим користили, да бисмо кроз Јеванђеље као критеријум провјеравали друге, него је ријеч Христова као Јеванђеље дата нама да бисмо ми ту ријеч Христову претворили у свој живот", рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је поручио да опредјељење увијек буде за Христа, да се увијек бира његов пут, па макар наизглед споља био трновит и тежак, пут крста.

Одржан концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске

Одржан концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске

"То је једини пут у којем борави и почива сила побједе, сила васкрсења, сила побједе над смрћу, сила побједе над злом, сила побједе над нечастивим", нагласио је патријарх Порфирије.

Српска православна црква данас прославља Сабор Светог архангела Михаила - Аранђеловдан, који је једна од најчешћих крсних слава код Срба.

Празник, који је у црквеном календару уписан црвеним словом и увијек се обиљежава 21. новембра према новом календару, спомен је на једног од анђела који су се, према предању, са војском свих анђела супротставили силама зла. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)